Nacionālā teātra jaunā piebūve varētu izmaksāt vismaz 30 miljonus eiro (6)

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Ojārs Rubenis, Oļegs Burovs
Ojārs Rubenis, Oļegs Burovs Foto: publicitātes

Latvijas Nacionālā teātra jaunā piebūve varētu izmaksāt ne mazāk kā 30 miljonus eiro, žurnālistiem pauda Rīgas domes priekšsēdētāja pienākumu izpildītājs Oļegs Burovs (GKR).

Burovs kopā ar teātra izpilddirektoru Ojāru Rubeni un citām atbildīgajām amatpersonām šodien apsekoja teātra ēkā notiekošos būvdarbus. Patlaban tur tiek atjaunots grīdas segums, kā arī ir atsegti ēkas pamati, lai veiktu to hidroizolāciju un siltināšanas darbus, un pēc būvnieku pārstāvju paustā - pabeigti jau aptuveni 70% darbu.

Burovs atgādināja, ka dome teātra ēkas atjaunošanā līdzekļus secīgi iegulda jau pēdējos trīs gadus, piemēram, nomainot skatītāju krēslus, atjaunojot ēkas fasādi un veicot citus remontdarbus. Līdz ar šo darbu noslēgšanu, vēsturiskā ēka būs atjaunota pilnībā. Nākamais lielais solis teātra attīstībā ir jaunas piebūves izbūve, kuru plānots ierīkot aiz teātra esošo tenisa kortu vietā.

Pēc amatpersonu teiktā,

arhitektu interese par izsludināto metu konkursu esot milzīga un katrā sanāksmē piedaloties vismaz 20 līdz 30 arhitekti kā no Latvijas, tā arī ārvalstīm.

Metu konkursa pieteikumus dome gaida līdz 9.septembrim, kas nozīmē, ka rudenī būs zināms arī konkursa uzvarētājs. Pēc tam sāksies projektēšanas darbi, bet pašu piebūves būvniecību iecerēts uzsākts 2022. gadā.

Burovs norādīja, ka patlaban ir ļoti grūti prognozēt projekta izmaksas, taču līdzšinējā pieredze liecina, ka tās varētu būt vismaz 30 līdz 35 miljonu eiro apmērā. Vienlaikus viņš pauda viedokli, ka izmaksu segšanā būs jāiesaistās kā pašvaldībai, tā arī valstij Kultūras ministrijas personā. "Šī projekta īstenošana atkarīga no sadarbības ar valsti, jo tas ir valsts teātris un mums nepieciešams atbalsts," sacīja Burovs, norādot, ka lielāko daļu investīciju varētu veidot dažādu tehnoloģiju un aprīkojuma iegāde, kā arī komunikāciju ierīkošana.

Runājot par gaidāmo teātra paplašināšanu, Rubenis uzsvēra, ka tā ir "absolūta dzīves nepieciešamība, lai teātris varētu saglabāt savu eksistenci".

"Ņemot vērā kultūrpolitiku, kas saistās ar piebūvju veidošanu, koncertzālēm un tamlīdzīgi, teātris nevar vairs eksistēt tikai ar vienu lielo zāli. Teātrim vajag šo "black box" zāli, jo ēka ir būvēta pagājušā gadsimta sākumā un mēs vairs nevaram funkcionēt, jo strādājam septiņas dienas nedēļā," sacīja Rubenis, norādot, ka ir gatavs cīnīties par piebūves izveidi "līdz uzvarai" un šī iecere esot ārkārtīgi nozīmīga.

Rubenis uzslavēja arī pašreizējos būvdarbu veicējus, norādot, ka visi darbi notiek saskaņoti, savlaicīgi un kvalitatīvi. Kopumā patlaban teātrī notiekošie remontdarbi izmaksā 167 000 eiro bez pievienotā vērtības nodokļa.

Kā ziņots, aizvadītā gada oktobrī valdība lēma nodot Rīgas pilsētas pašvaldības valdījumā pie Latvijas Nacionālā teātra esošos tenisa kortus, Kronvalda bulvārī 2B, lai tur uzbūvētu teātra piebūvi.

Piebūves projekta izstrādei jūnija sākumā tika izsludināts metu konkurss, kura mērķis ir iegūt arhitektoniski augstvērtīgu, funkcionāli pārdomātu un ekonomiski pamatotu metu, kas konstruktīvi savienos esošo teātra ēku Kronvalda bulvārī 2 ar piebūves ēku, kā arī paredzēs teritorijas labiekārtošanu, akcentējot kanāla apstādījuma zonu.

Komentāri (6)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu