MVT Vasaras mājā atklāj izstādi, kas veltīta Aleksandram Dembo

Jānis Škapars
, Fotogrāfs
CopyDraugiem X Whatsapp

30. jūlijā MVT Vasaras mājā atklāta ceturto izstāde ciklā “LMA100”, kas ir gan netiešs veltījums Latvijas Mākslas akadēmijas (LMA) Vizuālās komunikācijas nodaļas divdesmitgadei, gan arī pasniedzēja, mākslinieka Armanda Zelča un mākslinieka Jāņa Klauča savdabīgs kopdarbs ar šīs nodaļas dibinātāju profesoru Aleksandru Dembo (1931.g. Parīze – 1999.g. Rīga). Aplūko foto! 

Aleksandrs Dembo

Aleksandrs Dembo darbojies stājgrafikā, grāmatu grafikā un glezniecībā. Darbiem raksturīga saasināta laikmeta izjūta, ritmika, tēlainības paplašinātība un izteiksmības kāpinājuma meklējumi. Pievērsies grafikā asociatīvai tēlainības iespēju izkopšanai, miniatūrgrafikas un krāsas izmantojuma tipisku grafisko problēmu risinājumam.

Aleksandrs Dembo
Aleksandrs Dembo Foto: Foto no grāmatas "Padomju mākslinieki"

Aleksandra Dembo dzimšana Parīzē 1931. gadā konstelēja zvaigznājus veidā, kas lika gaismas pilsētu pamest gada vecumā un agro bērnību pavadīt Rīgā. Kara laikā nokļuvis Maskavas bērnunamos, drīz pēc tam, 1945. gadā, atgriezies Rīgā. Mācījies J. Rozentāla Rīgas mākslas vidusskolā, Rīgas Lietišķās mākslas vidusskolā, vēlāk –  Latvijas Valsts Mākslas akadēmijas Grafikas nodaļā. No 1962. gada strādāja Latvijas Mākslas akadēmijā, kopš 1964. gada bija Rūpniecības mākslas katedras pedagogs, bet profesors no 1984. Vadījis savu meistardarbnīcu. 1992. gadā uz šīs meistardarbnīcas bāzes tika nodibināta Dizaina nodaļas Dizaina grafikas katedra, ko vēlāk – 1999. gadā – pārdēvēja par Vizuālās komunikācijas nodaļu.

Foto: MVT Vasaras mājā atklāj izstādi "Ser, Jums priekša vaļā!"
Foto: MVT Vasaras mājā atklāj izstādi "Ser, Jums priekša vaļā!" Foto: Jānis Škapars/TNET

Armands Zelčs

Armands Zelčs ir absolvējis Latvijas Mākslas akadēmijas Aleksandra Dembo dibinātās Vizuālās komunikācijas nodaļas bakalaura un maģistra programmas un it kā studējis Berlīnes mākslas universitātes (UDK) Eksperimentālo mediju nodaļā. Kopš 2015. gada docē Latvijas mākslas akadēmijas Vizuālās komunikācijas nodaļā, bet izstādēs piedalās un tās rīko kopš 2007. gada. Armanda darbi ir retums daudzās pasaules mākslas kolekcijās.

Jānis Klaučs

Jānis Klaučs absolvējis Latvijas Mākslas akadēmijas Aleksandra Dembo dibinātās Vizuālās komunikācijas nodaļas bakalaura un maģistra programmas. Jānis pieredzi gūst pastaigās.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu