Viņķele: Medicīnas māsas noticējušas solījumam par algu palielināšanu un pamazām atgriežas nozarē

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Veselības ministre Ilze Viņķele
Veselības ministre Ilze Viņķele Foto: Evija Trifanova/LETA

Medicīnas māsas noticējušas politiķu un valdības solījumam par algu palielināšanu, kas pamazām veicinājis viņu atgriešanos veselības nozarē, tāpēc iepriekš teiktais solījums par mediķu algu palielināšanu ir jāpilda, jo pretējā gadījumā veselības nozare piedzīvos katastrofālas sekas jautājumā par cilvēkresursu trūkumu tajā, intervijā LNT raidījumam "900 sekundes" sacīja veselības ministre Ilze Viņķele (AP).

Viņķele uzsvēra, ka kontekstā ar nākamā gada valsts budžetu mediķu algu palielinājums ir šīs valdības būtiskākais jautājums. "Mediķu algu palielināšana nebija tikai aizejošās valdības solījums, bet arī tagad Saeimā ievēlēto politisko partiju solījums, kas noteikti ir jāpilda," sacīja Viņķele.

Pēc ministres domām, medicīnas māsas un citi veselības aprūpes profesionāļi noticējuši savulaik izteiktajiem solījumiem, tāpēc pamazām atgriezušies veselības nozarē. Savukārt, ja minētais solījums netiks izpildīts, tad, pēc Viņķeles domām, Latvijas veselības aprūpes nozare piedzīvos katastrofālas sekas, proti, nozares profesionāļi vairs nenoticēs solījumiem un piedzīvos būtisku cilvēkresursu trūkumu.

Jau ziņots, ka pagājušā gada beigās Saeima un valdība veica vairākus soļus, lai palielinātu mediķu darba samaksu par 20% no šā gada janvāra. Saeima pieņēma grozījumus Veselības aprūpes finansēšanas likumā, nosakot valdībai uzdevumu rast finansējumu mediķu atalgojuma palielināšanai turpmākos trīs gadus. Savukārt valdība pieņēma mediķu atalgojuma palielināšanai nepieciešamos grozījumus Ministru kabineta noteikumos.

Pēc ministrijas aprēķiniem, šogad sertificēts ārsts par slodzes darbu ar piemaksām saņems vidēji 1856 eiro pirms nodokļu nomaksas, bet reģistrēts ārsts jeb rezidents - 1350 eiro. Sertificēta māsa un ārsta palīgs par slodzi ar piemaksām šogad vidēji saņems 1114 eiro, bet reģistrēta māsa vai ārsta palīgs - 810 eiro.

Vienlaikus ministrijā uzsver, ka konkrētu atalgojuma apmēru māsām un ārstiem nosaka tieši ārstniecības iestādes. Nacionālais veselības dienests, slēdzot līgumus ar ārstniecības iestādēm, gan norāda, ka VM piešķirtais finansējums paredzēts darba samaksas palielināšanai mediķiem, kuru darba samaksa nepārsniedz četras vidējās mēnešalgas tautsaimniecībā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu