No Dubaijas emīra aizbēgusi sieva ar bērniem (8)

TVNET/BBC
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

No Apvienoto Arābu Emirātu (AAE) premjerministra un Dubaijas emīra Mohammeda bin Rašida al-Maktuma aizbēgusi sieva, līdzi ņemot bērnus, ziņo raidorganizācija BBC. Tas ir AAE karaliskajām aprindām ārkārtīgi netipisks solis, tomēr šeihs Mohammeds to pieredz ne pirmoreiz - princese Haja ir jau trešā ģimenes sieviete, kas mēģinājusi no viņa aizbēgt.

Princesei Hajai pietuvināti informācijas avoti BBC žurnālistiem atklāja, ka sieviete esot uzzinājusi nepatīkamu informāciju par šeiha Mohammeda meitas, princeses Latifas bēgšanas mēģinājumu. Princese Haja, izjūtot spiedienu no vīra ģimenes puses, Dubaijā vairs nejutās droši. Viņa ar bērniem aizbēga uz Vāciju un pēc tam uz Lielbritāniju, kur pavadījusi daļu savas dzīves.

Princese Haja esot Lielbritānijas tiesā iesniegusi prasību piešķirt viņai aizsardzības orderus pret piespiedu laulībām un seksuālu izmantošanu. Sieviete arī lūgusi viņai oficiāli piešķirt aizgādnību pār bērniem.

Foto: AFP/SCANPIX

Šeihs Mohammeds nav oficiāli atbildējis uz medijos izskanējušajām ziņām par viņa laulību. Taču vīrietis jūnijā savā "Instagram" kontā kādu vārdā nenosauktu sievieti apsūdzēja "nodevībā". Viņš vērsies tiesā ar prasību nosūtīt viņa bērnus atpakaļ uz Dubaiju.

Tiek uzskatīts, ka princese Haja apmetusies 85 miljonus sterliņu mārciņu vērtā mājā Kensingtonas pils dārzos, vienā no pasaules lepnākajiem dzīvojamajiem rajoniem.

Princeses dzīve

Princese Haja dzimusi 1974.gadā. Viņas tēvs ir bijušais Jordānijas karalis Huseins, kurš valdīja gandrīz 50 gadu līdz savai nāvei 1999.gadā. Pašreizējais Jordānijas karalis Abdulla II ir princeses Hajas pusbrālis.

Princese bērnībā daudz laika pavadīja Lielbritānijā. Viņa mācījās privātskolās Bristolē un Dorsetā, bet pēc tam Oksfordas Universitātē studēja Politikas zinātnes, filozofijas un ekonomikas programmā.

Viņa savulaik intervijās stāstījusi, ka dievinot medības ar piekūnu, šaušanu un kravas auto vadīšanu. Viņa esot vienīgā sieviete Jordānijā ar attiecīgās kategorijas autovadītāja tiesībām.

Princese Haja bērnībā sāka aizrauties ar jāšanas sportu. Pēc studijām viņa kļuva par profesionālu jātnieci un 2000.gadā pārstāvēja Jordāniju Sidnejas olimpiādē.

2004.gadā princese Haja kļuva par Dubaijas emīra sesto sievu. Viņa bija 30 gadus veca, bet šeiham Mohammedam bija apritējuši 53 gadi.

Tiek uzskatīts, ka šeiham no visām sievām ir pavisam 23 bērni.

Foto: Reuters/ScanPix

Princese Haja līdz šim par vīru izteikusies tikai pozitīvi. "Katru dienu apbrīnoju to, ko viņš dara," viņa 2016.gadā stāstīja žurnālam "Emirates Woman". "Ik dienas pasaku Dievam paldies, ka man tā paveicies - būt viņam līdzās."

Princeses Latifas bēgšana

Taču nojaušams, ka pāra attiecības mainījās pēc šeiha Mohammeda 33 gadus vecās meitas Latifas mēģinājuma aizbēgt no valsts 2018.gadā.

Foto: AP/Scanpix

Princese Latifa ar bijušā franču spiega un sporta treneres palīdzību tika līdz jahtai starptautiskajos ūdeņos, no kurienes plānoja turpināt ceļu līdz Indijai un pieprasīt tur patvērumu. Tomēr jahta tika pārtverta, un Latifu pret viņas gribu aizveda atpakaļ uz Dubaiju. 

Pēc notikušā internetā tika publicēts Latifas iepriekš ierakstītais video, kurā viņa stāsta par savu dzīvi Dubaijā.

"Es esmu vai nu mirusi, vai arī ļoti, ļoti sliktā situācijā," viņa tajā saka.

Cilvēktiesību aizstāvji pauduši bažas par to, kā ar princesi apgājās pēc viņas atgriešanās Dubaijā. Pēc starptautisko tiesību aizstāvju grupu spiediena princeses ģimene uzņēma ANO Augsto komisāri cilvēktiesību jautājumos Mēriju Robinsoni, kura pēc tam saņēma bargu nopēlumu par piesliešanos Dubaijas emirāta ģimenei un svarīgu jautājumu neuzdošanu.

Dubijas emīra ģimene uzstāja, ka Latifai esot psihiska rakstura problēmas. Princese Haja tolaik atbalstīja šo pozīciju, sakot, ka medijos izskanējušās ziņas esot "ļoti tālu no patiesības".

Tomēr dažus mēnešus pēc tam viņa pati aizbēga uz citu valsti, BBC žurnālistiem pavēstīja sievietei pietuvināti informācijas avoti.

Viņa ir trešā šeiha Mohammeda ģimenes sieviete, par kuras bēgšanu informācija izskanējusi publiski. 

Princeses Latifas vecākā māsa Šamsa 2000.gadā - neilgi pēc pilngadības nosvinēšanas - aizbēga no ģimenes īpašuma Anglijas grāfistē Sarejā, taču vēlāk vairāki vīrieši viņu nolaupīja Kembridžā un, domājams, aizveda atpakaļ uz Dubaiju. Britu policijai tā arī neizdevās izmeklēšanā pavirzīties uz priekšu, jo Dubaija noraidīja izmeklētāju lūgumu ļaut runāt ar Šamsu.

Latifa pirms bēgšanas ierakstītajā video saka, ka māsa tiekot turēta sava veida "medicīniskajā cietumā" nepārtrauktā mediķu uzraudzībā. 

Komentāri (8)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu