Zarifs: Eiropas valstu pienākums ir atļaut Irānai pārdot naftu

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Irānas ārlietu ministrs Mohammads Džavads Zarifs
Irānas ārlietu ministrs Mohammads Džavads Zarifs Foto: EPA/Scanpix

Eiropas valstīm, kas joprojām ir kodolvienošanās dalībnieces, jāļauj Irānai pārdot un pārvadāt naftu, paziņojis Irānas ārlietu ministrs Mohammads Džavads Zarifs.

2015.gadā noslēgtās vienošanās ietvaros Irāna apņēmās ierobežot savu kodolprogrammu apmaiņā pret sankciju atvieglošanu, taču pērn ASV vienpusējā kārtā izstājās no vienošanās un noteica Irānai sankcijas.

Irāna izdara spiedienu uz līgumu parakstījušajām Eiropas valstīm - Lielbritāniju, Franciju un Vāciju, lai tās ievēro saistības, ko paredz līgums, neskatoties uz spiedienu no ASV puses.

Britu jūras spēki 4.jūlijā Gibraltāras ūdeņos aizturēja Irānas tankkuģi "Grace 1" saistībā ar aizdomām par Eiropas Savienības sankciju pret Sīriju pārkāpumu. Spānijas ārlietu ministrs izteicās, ka kuģis aizturēts pēc ASV lūguma.

Zarifs norādīja, ka Eiropas valstis ir skaidri izklāstījušas savas saistības, kas "ietver Irānas naftas pārdošanu, Irānas naftas transportēšanu un Irānas naftas ienākumu atgriešanu".

"Skaidrs, ka pašreizējo spriedzi un problēmas radījis Amerikas ekonomiskais terorisms un Eiropas nespēja izpildīt savas saistības," paziņoja ministrs.

Zarifs ar šādiem izteikumiem nācis klajā pēc tikšanās ar kodollīgumu parakstījušajām valstīm - Lielbritāniju, Franciju, Vāciju, Ķīnu un Krieviju - svētdien Vīnē.

Viņš sacīja, ka Irāna sarunās aizstāvējusi savas pozīcijas un uzsvērusi, cik nozīmīgi ir, lai visas puses turpina pildīt savas kodolvienošanās saistības.

Irāna sarunās norādījusi, ka pārējās puses joprojām nav izpildījušas visas saistības un "Instex" sistēma vēl nedarbojas pilnā apmērā.

Palikušās līgumslēdzējas valstis ir centušās saglabāt vienošanos, cita starpā izstrādājot naudas pārskaitījumu sistēmu "Instex", kas ļaus Irānai apiet ASV sankcijas un turpināt slēgt darījumus ar starptautiskajiem partneriem.

Zarifs sacīja, ka eiropiešiem jābūt drosmei rīkoties saskaņā ar saistībām, ko tie ir uzņēmušies, un nevis saskaņā ar ASV prasībām.

Gadu pēc ASV izstāšanās no kodolvienošanās Irāna paziņoja, ka atkāpsies no līguma nosacījumiem, un kopš tā brīža pārsniegusi vienošanās noteikto bagātinātā urāna un smagā ūdens uzkrājumu maksimālo apmēru, kā arī pārsniegusi urāna bagātināšanas līmeņa ierobežojumus.

Teherāna solījusi spert arī tālākus soļus, ja Lielbritānija, Francija, Vācija, Krievija un Ķīna nesāks efektīvi rīkoties, lai mīkstinātu pret Irānu vērsto sankciju sekas.

"Tagad mums jāgaida, kā viņi rīkosies," sacīja Zarifs.

"Bet pašreizējos apstākļos un kamēr nepieciešamie pasākumi nav īstenoti," Irāna noteikti spers nākamo soli, paziņoja ministrs.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu