Vīrs, kurš pirmais jau pirms trim gadiem paredzēja Zelenska kļūšanu par Ukrainas prezidentu (9)

TVNET/REUTERS
CopyLinkedIn Draugiem X
Politiskais komentētājs Viktors Bobirenko
Politiskais komentētājs Viktors Bobirenko Foto: Reuters/ScanPix

Mazpazīstamais politiskais komentētājs Viktors Bobirenko jau 2015.gada nogalē paredzēja komiķa Volodimira Zelenska uzvaru Ukrainas prezidenta vēlēšanās, kaut arī tad vēl nekas neliecināja par skatuves mākslinieka politiskajām ambīcijām. Tagad Bobirenko Zelenskim prognozē strauju popularitātes kritumu, vēsta aģentūra "Reuters".

Bobirenko ir bijušais Ukrainas pilsētas Sumi domnieks un vada nelielu domnīcu. Viņa kontā ir kāds interesants sasniegums - pirmā nodrukātā prognoze, ka Zelenskis kļūs par Ukrainas prezidentu. 

Tolaik tikko kā bija iznācis seriāls "Tautas kalps", kurā Zelenskis atveidoja teju nejauši par Ukrainas prezidentu kļuvušu vēstures skolotāju.

Zelenskis par kandidēšanu Ukrainas prezidenta vēlēšanās paziņoja trīs gadus vēlāk - 2018.gada nogalē. Zelenskis aprīlī notikušajās vēlēšanās pārliecinoši uzvarēja, kā arī šomēnes viņa partija "Tautas kalps", kam nosaukums dots par godu Zelenska seriālam, ieguva kontroli pār Ukrainas parlamentu. 

Neskatoties uz to, ka Zelenskim patlaban ir milzīga ietekme uz Ukrainas politiku, tagad Bobirenko viņam prognozē drīzu un strauju popularitātes kritumu. Bobirenko paredz, ka Zelenskis nākamajās Ukrainas vēlēšanās pēc pieciem gadiem cietīs smagu sakāvi, bet jau divu līdz trīs gadu laikā viņa popularitātes reitings būšot viencipara skaitlis.

Kādreiz Zelenskis bija "tikai mākslinieks, kas spēlēja lomu, taču tagad no puikas pārvēršas vīrā, kurš apzinās savu varu", žurnālistiem norāda Bobirenko.

"Un šī vara balstās uz Ukrainas tautas ticību brīnumiem. Mēs neejam uz baznīcu, mēs skatāmies TV. Tauta televīzijā ieraudzīja elku, ko pielūgt," uzskata Bobirenko.

Viņš prognozē, ka jau pēc diviem vai trim gadiem Zelenska popularitātes reitings būs nokritis līdz aptuveni 8 līdz 10%.

Mazpazīstamā politiskā komentētāja iepriekšējās prognozes par Ukrainas varenajiem. Dažus mēnešus pēc Viktora Janukoviča stāšanās amatā 2010.gadā Bobirenko prognozēja, ka Kremlim draudzīgo prezidentu piemeklēšot līdzīgs liktenis kā Rumānijas diktatoru Nikolaji Čaušesku, kuru gāza 1989.gada revolūcijā. Janukovičs 2014.gadā pēc Maidana demonstrācijām aizbēga uz Krieviju.

Bobirenko domā, ka Zelenskis saskarsies ar līdzīgām problēmām kā viņa priekšgājēji. Daudzi vēlētāji gaida, ka jaunais prezidents drīz panāks elektroenerģijas rēķinu samazināšanos un pacels pensijas un algas. Taču šādi krāšņi žesti neļautu Ukrainai pildīt ārvalstu aizdevējiem dotos solījumus veikt reformas, norāda politikas komentētājs.

Bobirenko arī pieļauj, ka Zelenskim neizdosies izbeigt konfliktu Donbasā, kā viņš to solījis.

Bobirenko savā slavenajā 2015.gada prognozē rakstīja, ka Zelenska politiskās ambīcijas sponsorēšot oligarhs Igors Kolomoiskis, kuram piederošajā telekanālā tika demonstrēts Zelenska seriāls. Kolomoiski un Zelenski saista bizness, taču abi vairākkārt nolieguši Zelenska politisko atkarību no oligarha.

Komentāri (9)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu