"Latvijas dzelzceļš" 100 gadu jubileju atzīmēs ar ritekļu parādi un urbānajiem dārza svētkiem

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Publicitātes foto

Augustā VAS "Latvijas dzelzceļš" (LDz) ar dažādiem pasākumiem atzīmēs uzņēmuma dibināšanas 100 gadu jubileju - ikvienam būs iespēja aplūkot gan senākus, gan ne tik senus ritekļus, vērot dzelzceļa tērpu skati, kā arī izglītojošās lekcijās uzzināt par dzelzceļa lomu arhitektūrā, kino un mākslā, kas notiks LDz urbāno dārza svētku ietvaros.

Augusts tradicionāli ir bijis LDz jubilejas mēnesis, kad ik gadu 5.augustā ar dažādiem pasākumiem tiek atzīmēta uzņēmuma dibināšana. Šogad, atzīmējot simto gadadienu, šis jubilejas mēnesis būs īpašs, ļaujot ikvienam iedzīvotājam gūt ieskatu dzelzceļa vēsturē.

VAS “Latvijas dzelzceļš” prezidents Edvīns Bērziņš: “LDz ir viens no svarīgākajiem uzņēmumiem valsts tautsaimniecībā – tas veicina gan ekonomikas augšupeju, gan nodrošina mobilitātes iespējas, savienojot Latvijas reģionus un pilsētas. Tomēr dzelzceļš nav tikai sliedes, tie ir pasažieru un kravu pārvadājumi, staciju ēkas un, protams – cilvēki, kuri visus šos gadus ir rūpējušies par to, lai uzņēmums augtu, attīstītos un lai šogad varētu atzīmēt simtgadi. Ieejot savā otrajā gadu simtā, “Latvijas dzelzceļš” ir spēcīgāks kā jebkad iepriekš – uzņēmums strādā ar labiem saimnieciskajiem rādītājiem, kā arī ir atpazīstams un konkurētspējīgs starptautiskajos tirgos, un par līdz šim paveikto vēlos pateikties visai dzelzceļnieku saimei!”

Jubilejas nedēļa sāksies 3.augustā ar dzelzceļa transportlīdzeklu jeb ritekļu parādi Rīgas, Jelgavas un Daugavpils dzelzceļa stacijās, kur iedzīvotāji varēs apskatīt LDz rīcībā esošo ritošo sastāvu, gan piedaloties izglītojošās ekskursijās, gan arī pašiem apskatot tos no ārpuses un iekšpuses. Visās trīs pilsētās - Rīgā, Jelgavā un Daugavpilī, būs iespēja apskatīt ikdienas darbā izmantotos ritekļus - gan lokomotīves, kas velk kravas sastāvus, gan manevru lokomotīves, kā arī atsevišķus nedaudz specifiskākus "darba zirgus". Savukārt Rīgā paralēli ritekļu apskatei sadarbībā ar Latvijas Dzelzceļa muzeju tapušajā dzelzceļnieku tērpu skatē varēs aplūkot, kā mainījušās darba formas no pagātnes līdz mūsdienām.

Simtgades nedēļa turpināsies ar dažādiem izglītojošiem pasākumiem Latvijas dzelzceļa muzejā, kur notiks ““Latvijas dzelzceļa” urbānie dārza svētki”. Svētku tēma ir dzelzceļš kino, arhitektūrā un mākslā, tā ietvaros tiks sniegtas vērtīgas lekcijas, kā arī īpaši priekšnesumi. Tāpat ārā darbosies izmeklētas street food kafejnīcas ikvienai gaumei un radošās darbnīcas mazākajiem svētku apmeklētājiem. Iepriekš piesakoties būs iespēja doties arī ekskursijās un piedalīties foto orientēšanās sacensībās. Ieeja pasākumā – bez maksas.

Lai gan dzelzceļa līnijas Latvijā ir kopš 1861.gada, dzelzceļa uzņēmums tika izveidots krietni vēlāk - 20.gadsimta sākumā. Uzņēmums dibināts 1919.gadā, kad Dzelzceļa valdei oficiāli nodeva pirmās tvaika lokomotīves, kā arī Liepājas dzelzceļa darbnīcas ar visu aprīkojumu. Šo darbnīcu vadību uzņēmās Gustavs Klaustiņš, kurš 1919.gada 1.augustā tika iecelts par Latvijas dzelzceļu galveno direktoru, savukārt pašas darbnīcas kļuva par vadošo Latvijas Valsts dzelzceļu palīguzņēmumu, ko var dēvēt arī par SIA "LDZ ritošā sastāva serviss" priekšteci.

Liepājas darbnīcas pirms 100 gadiem tika pārņemtas ar 600 darbiniekiem, bet pēc Latvijas neatkarības atgūšanas darbinieku skaits uzņēmumā tuvojās 22 tūkstošiem, savukārt pateicoties biznesa modeļa reorganizācijai un efektivitātes palielināšanai, patlaban LDz koncernā plašo funkciju spektru nodrošina nepilni 10 tūkstoši darbinieku.

VAS “Latvijas dzelzceļš” (LDz) ir publiskās lietošanas dzelzceļa infrastruktūras pārvaldītājs un koncerna “Latvijas dzelzceļš” valdošais uzņēmums. Koncernā ietilpst arī sešas meitas sabiedrības – AS “LatRailNet”, kas veic infrastruktūras maksas noteikšanu un dzelzceļa infrastruktūras jaudas sadali, SIA “LDZ CARGO”, kas nodrošina dzelzceļa kravu pārvadājumus un starptautiskos pasažieru pārvadājumus, infrastruktūras būvniecības un uzturēšanas uzņēmums SIA “LDZ infrastruktūra”, ritošā sastāva remonta un uzturēšanas uzņēmums SIA “LDZ ritošā sastāva serviss”, apsardzes uzņēmums SIA “LDZ apsardze”, kā arī loģistikas uzņēmums SIA “LDZ Loģistika”. LDz ir saņēmis Ilgtspējas indeksa Platīna novērtējumu, ka arī ierindojas starp pieciem vērtīgākajiem un vislabāk pārvaldītājiem Latvijas uzņēmumiem "Prudentia" un "Nasdaq Riga" ik gadu veidotajā sarakstā.

VAS “Latvijas dzelzceļa” pirmsākumi meklējami 1919.gadā un

šogad uzņēmums svinēs savu 100 gadu jubileju, kuras ietvaros

ir gaidāmi izglītojoši, kultūras un biznesa pasākumi un procesi.


Raksts tapis sadarbībā ar Latvijas Dzelzceļu.

 

CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu