Juhansone sāk pildīt EK ģenerālsekretāres amata pienākumus

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
 Ilze Juhansone
Ilze Juhansone Foto: Edijs Pālens/LETA

Šodien bijusī Eiropas Komisijas (EK) ģenerālsekretāra vietniece Ilze Juhansone sāk pildīt EK ģenerālsekretāres amata pienākumus, informē Eiropas Komisija.

Juhansone kopā ar diviem vietniekiem - Paskālu Leardini un Selīnu Gaueri - vadīs ģenerālsekretariāta darbu un nodrošinās darbu nepārtrauktību un vienmērīgu pāreju no Žana Kloda Junkera Komisijas beigām līdz Urzulas fon der Leienas Komisijas darba uzsākšanai.

"Komisāru kolēģija man ir uzticējusi nodrošināt pāreju starp priekšsēdētāja Junkera komisiju un priekšsēdētājas kandidātes fan der Leienas komisiju. Tas nozīmē vairākas lietas - pašreizējās komisijas ikdienas darba nodrošināšana, turpināt darbu pie vairākiem ES nozīmīgiem jautājumiem, tādi kā ES ilgtermiņa klimata stratēģija, nākamais ES daudzgadu budžets, sagatavošanās "Brexit" un, protams, atbalstīt sagatavošanos jaunajam likumdošanas ciklam. Tas sevī ietver darbu pie ES daudzgadu programmas izstrādes, politisko vadlīniju "pārtulkošanu" konkrētās likumdošanas iniciatīvās un daudzus citus uzdevumus, kas ne vienmēr ir ar milzu politisko nozīmi, bet bez kuriem raita pāreja grūti iedomājama," intervijā "Latvijas Avīzei" stāstījusi Juhansone.

Atskatoties uz Junkera laikā paveikto, Juhansone uzsvērusi, ka viens no Junkera vadītās komisijas moto bijis - koncentrēties uz tām lietām, ko vislabāk izdarīt ES līmenī, cenšoties izvairīties no pārmēru regulēšanas. Kopā šā mandāta laikā Eiropas Komisija piedāvājusi Eiropas Parlamentam (EP) un Padomei apmēram 400 likumprojektu, lielākā daļa no kuriem esot pieņemti.

"Daļa būs jāpabeidz jaunajam EP sasaukumam, jo tie ir saistīti ar nākamo ES daudzgadu budžetu. No lietām, par kurām nav izdevies vienoties, gribu minēt kopējās Eiropas patvēruma sistēmas reformu, Eiropas noguldījumu apdrošināšanas sistēma, kas dotu lielāku drošību finanšu sektora klientiem, Starptautiskā iepirkuma instrumentu, kas būtu nozīmīgs, lai atvieglotu Eiropas kompāniju pieeju astoņu triljonu vērtajam globālajam iepirkumu tirgum," atzīmējusi EK darbiniece.

Kā ziņots, 2015.gadā toreizējā Latvijas ārkārtējā un pilnvarotā vēstniece Pastāvīgajā pārstāvniecībā Eiropas Savienībā (ES) tika iecelta Eiropas Komisijas ģenerālsekretāra vietnieka amatā.

Ārlietu ministrijā Juhansone strādāja kopš 2008.gada un bijusi valsts sekretāra vietniece, kā arī ES direkcijas vadītāja. Vēstnieces amatā Pastāvīgajā pārstāvniecībā ES viņa tika iecelta 2011.gadā.

Pirms darba ārlietu dienestā viņa ieņēma augstus amatus Iekšlietu un Tieslietu ministrijās.

2014.gadā Juhansonei piešķirts trešās šķiras Triju Zvaigžņu ordenis. Vēstniece vadīja Latvijas Pastāvīgās pārstāvniecības darbu Briselē Latvijas pirmās prezidentūras laikā ES Padomē.

Juhansone beigusi Latvijas Universitātes Filoloģijas fakultāti, iegūstot latviešu valodas un literatūras pasniedzējas diplomu, kā arī jurista kvalifikāciju Juridiskajā fakultātē.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu