Maskavas protestu simbols: pusaudze ar Krievijas konstitūciju rokās (30)

TVNET/Meduza
CopyLinkedIn Draugiem X
Olga Misika
Olga Misika Foto: Reuters/ScanPix

Reaģējot uz neatkarīgo kandidātu nepielaišanu Maskavas domes vēlēšanām, sestdien Krievijas galvaspilsētā protestēt izgāja vairāki tūkstoši cilvēku. Viena no atmiņā paliekošākajām dalībniecēm bija 17 gadus vecā Olga Misika, kura policistiem un karavīriem vienkārši lasīja priekšā Krievijas konstitūciju. Pēc valdības nesankcionētā mītiņa meitene tika aizturēta.

Olga šogad pabeidza vidusskolu un iestājās Maskavas Valsts universitātes žurnālistikas fakultātē.

Viņa intervijā portālam "Meduza" norāda, ka esot apmeklējusi visus opozīcijas protestus, kas notikuši kopš 2018.gada 9.septembra demonstrācijas pret Vladimira Putina apstiprināto pensiju reformu. Meitene tikusi aizturēta vairākkārt. 12.jūnijā viņu apcietināja protestā žurnālista Ivana Golunova atbalstam, bet 26.jūlijā - dienu pirms nesenākā protesta - Olgu aizturēja par skrejlapu dalīšanu. "Bet tajās nebija aģitācijas, tur vispār nebija ne vārda par akciju," norāda meitene.

Skrejlapas esot vēstījušas par to, ka neatkarīgos kandidātus nelikumīgi atsakās reģistrēt Maskavas domes vēlēšanām. Olga stāsta, ka kopš 15.jūlija esot kā brīvprātīgā dalījusi skrejlapas Trubnaja laukumā. Policisti pie viņas pienākuši, taču neko nelikumīgu neesot ieraudzījuši un aizgājuši prom. Taču 26.jūlijā esot lapiņas nofotografējuši un aizturējuši meiteni, kura pretojusies mēģinājumiem iedabūt viņu policijas mašīnā.

Uz žurnālistes jautājumu, ko vecāki domā par viņas aktivitātēm, Olga atbild: "Mamma ir ļoti pret to, ka eju uz mītiņiem, jo baidās par sekām. Bet tētis vienkārši dievina Putinu un Staļinu, uzskata viņus par labākajiem valdītājiem un necieš protestētājus."

"Man kategoriski aizliedz iet uz mītiņiem. Bet šajā jautājumā nespēju klausīt vecākus - taisnība ir svarīgāka," viņa saka.

Olga dzīvo Voskresenskā - pilsētā Maskavas apgabalā. Lūgta komentēt Maskavas mēra Sergeja Sobjaņina izteikumus, ka daudzi protestu dalībnieki esot no reģioniem un Maskavas domes vēlēšanas uz viņiem nemaz neattiecoties, meitene norāda, ka tas esot principa jautājums.

"Maskavas domes vēlēšanas uz mani būtībā neattiecas. Bet netaisnība skar ikvienu," viņa uzskata. "Šodien Maskavas dome, rītdien apgabala gubernators, pēc nedēļas Voskresenskas rajona galva. Tas ir tikai laika jautājums.

Muļķīgi domāt, ka šis mītiņš ir tikai par brīvām vēlēšanām vai kandidātu pielaišanu. Tas ir mītiņš elementāru konstitucionālo tiesību aizstāvībai. Demokrātiska valdība nemaz neiedomātos tās apšaubīt."

Meitene 27.jūlijā policistiem un Nacionālās gvardes karavīriem, kuri aizturēja vairāk nekā 1000 protestētājus, lasīja Krievijas Federācijas konstitūcijas 31.pantu: "Krievijas Federācijas pilsoņiem ir tiesības miermīlīgi pulcēties bez ieročiem, rīkot sapulcēšanās, mītiņus un demonstrācijas, gājienus un piketus."

"Negaidīju nekādu reakciju. Tikai gribēju viņiem atgādināt, ka mēs esam nākuši ar miermīlīgiem mērķiem un bez ieročiem, bet viņi ne," stāsta Olga. Citi protestētāji un žurnālisti esot sākuši viņu fotografēt, bet pēc tam attēli nonāca sociālajos tīklos un medijos.

Krievijā meitene izraisījusi divējādu reakciju - kamēr liberālāk noskaņotie viņu raksturo kā protesta simbolu, valdības atbalstītāji dalās ar Olgas aizturēšanas video, kurā meitene rupjiem vārdiem lamā policistus, kuri viņu ved prom.

GALERIJA: Policija apsargā Maskavas mēriju un aiztur garāmgājējus

Olga norāda, ka apcietinājumā turēta gandrīz 12 stundas, kas bijis nelikumīgi, jo viņa ir nepilngadīga. Meitenei pakaļ atbraukusi māte.

Komentāri (30)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu