Pēc akcīzes samazinājuma somi atsākuši "alkotūrismu" uz Igauniju

TVNET/LETA/BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ieva Čīka/LETA

Igaunijas finanšu ministrs Martins Helme paziņojis, ka pēc alkohola akcīzes nodokļa samazinājuma ir pieaugusi alkohola tirdzniecība valsts ziemeļu pierobežā, kas nozīmē, ka Somijas tūristi atkal ierodas Igaunijā iegādāties alkoholiskos dzērienus.

Helme ceturtdien žurnālistiem sacīja, ka sākotnējie dati ir iepriecinoši un, viņaprāt, valdības mērķis, samazinot akcīzes nodokli alkoholam, ir sasniegts. Vienlaikus ministrs norādīja, ka nākamnedēļ tiks publicēti dati par nodokļu ieņēmumiem jūlijā, bet tendenču novērtējums būs iespējams vien septembrī.

Ministrs arī teica, ka tirgotāji nekavējoties reaģēja uz akcīzes nodokļa samazinājumu, tādēļ Igaunijas iedzīvotāji mazāk alkohola pērk Latvijā un vairāk savā valstī. Helme piebilda, ka tāds bija mērķis alkohola akcīzes nodokļa samazinājumam Igaunijā, jo Igaunijas iedzīvotāji pēdējo gadu laikā arvien vairāk iegādājās alkoholu ārvalstīs, bet Somijas tūristi vairs nepirka tik daudz alkohola Igaunijā.

Vienlaikus Igaunijas premjerministrs Jiri Ratass uzsvēra, ka ir pāragri spriest par lēmuma ietekmi tikai mēnesi pēc tā stāšanās spēkā. Viņš sacīja, ka Igaunija noteikti neturpinās akcīzes nodokļa samazināšanu un valstij ir jāuzrauga iedzīvotāju patērētā alkohola daudzums.

Somijas sabiedriskā raidorganizācija YLE šonedēļ vēstīja, ka Igaunijā jūlijā salīdzinājumā ar šo mēnesi pērn stipro alkoholisko dzērienu pārdošana palielinājusies par apmēram piektdaļu.

Igaunijas mazumtirgotāja "Coop" mārketinga direktors Andress Lembers YLE sacījis, ka gada izteiksmē jūlijā stipro alkoholisko dzērienu tirdzniecība tīkla veikalos palielinājusies par 20%.

Viņš gan atzina, ka akcīzes nodokļa samazinājums nav vienīgais pārdošanu ietekmējošais faktors, jo jūlijs šovasar bija vēss un ierasti vēsās vasarās pieaug pieprasījums pēc stipriem alkoholiskajiem dzērieniem. Vieglo alkoholisko dzērienu pārdošana jūlijā saglabājusies pagājušā gada līmenī.

Mazumtirgotāja "Rimi" komunikācijas vadītāja Katrina Batsa sacīja, ka jūlijā salīdzinājumā ar šo mēnesi pērn stipro alkoholisko dzērienu pārdošana palielinājusies par ceturtdaļu.

Arī "Rimi" pārstāve norādīja uz laikapstākļu ietekmi. Arī šajā mazumtirdzniecības tīklā vieglo alkoholisko dzērienu pārdošana saglabājusies pagājušā gada jūlija līmenī.

Lembers norādīja, ka ir vērojama tendence, ka stipro alkoholisko dzērienu pārdošana pieaugusi tieši Igaunijas dienvidu robežas tuvumā. Viņš pieļāva, ka augustā pircēji atgriezīsies Latvijā, jo arī mūsu valsts samazina akcīzes nodokli stiprajiem alkoholiskajiem dzērieniem.

Jau vēstīts, ka Igaunijā 1.jūlijā par 25% tika samazināts akcīzes nodoklis alum, sidram un stiprajiem alkoholiskajiem dzērieniem.

1.augustā Latvijā stājas spēkā 15% akcīzes nodokļa samazinājums stiprajiem alkoholiskajiem dzērieniem. Samazinātā likme būs spēkā līdz nākamā gada 29.februārim.

Likumprojekta autori skaidroja, ka grozījumi ir nepieciešami, jo izmaiņas Igaunijas alkohola tirgū, samazinoties akcīzes nodokļa likmēm tajā, negatīvi ietekmēs Latvijas komersantu uzņēmējdarbību un alkoholisko dzērienu apriti, īpaši Igaunijas pierobežā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu