Finanšu ministrija mēneša laikā sāk jau otru dienesta pārbaudi VID (11)

CopyLinkedIn Draugiem X
Finanšu ministrs Jānis Reirs un VID ģenerāldirektore Ieva Jaunzeme
Finanšu ministrs Jānis Reirs un VID ģenerāldirektore Ieva Jaunzeme Foto: Valsts kanceleja

Finanšu ministrs Jānis Reirs izdevis jau otro rīkojumu viena mēneša laikā sākt dienesta pārbaudi Valsts ieņēmumu dienestā, vēstī TV3 ziņas.

Saskaņā ar raidījuma rīcībā esošo informāciju, šoreiz pārbaude ierosināta par jauno kārtību, kādā tiek ierakstītas dienesta sarunas ar klientiem.

Pirmā pārbaude tika ierosināta pret VID ģenerāldirektori Ievu Jaunzemi par viņas izteikumiem medijos un Saeimas Budžeta komisijā. Speciāli šim mērķim tika izveidota komisija, kas rosināja ministru paust mutisku aizrādījumu Jaunzemei par pretrunīgas informācijas sniegšanu.

Aizrādījums gan VID vadītājai vēl nav izteikts, jo Reirs atrodas atvaļinājumā. Taču ministra prombūtnes laikā viņa pienākumu izpildītājs, Kaspars Gerhards, rosinājis jaunu dienesta pārbaudi dienestā. 

“Finanšu ministrija ir saņēmusi juridiskas personas sūdzību par iespējamu VID prettiesisku darbību. Pamatojoties uz to, Finanšu ministrijas vadība pieņēma lēmumu sākt dienesta pārbaudi, kas ir ierosināta par kopējo dienestu, nevis pret kādu konkrētu personu, proti, ir sākta pārbaudi par VID darbības tiesiskumu,” norāda Finanšu ministrijas pārstāvis Aleksis Jarockis.

Ministrija gan neizpauž, kas ir sūdzības iesniedzējs, taču TV3 ziņu rīcībā esošā informācija liecina, ka iesniedzējs ir Šveices advokāta Rudolfa Meroni kontrolētais uzņēmums “Latvijas naftas tranzīts”.

Maijā dienests šim uzņēmuma noteica nodrošinājumu, kā arī apķīlāja gandrīz astoņus miljonus eiro bankas kontā. Savukārt jūlijā “Latvijas naftas tranzīts" iesniedza sūdzību par kārtību, kādā, veicot auditus, tiek ierakstītas VID sarunas ar klientiem.

Dienests TV3 ziņām neapstiprināja, vai pārbaude saistīta ar jauno kārtību, bet uzsvēra, ka lēmums ierakstīt sarunas pieņemts, lai mazinātu iespējamās domstarpības. 

“Visas telefonsarunas, arī kad zvanāt, lai konsultētos par savu uzņēmumu, tiek ierakstītas no šā gada 12. jūlija, par ko tika sabiedrība informēta un par ko klienti tiek informēti, kad piezvana. Tāpat tiek ierakstītas sarunas, kad tiek veikti uzņēmumu auditi, bet arī tad uzņēmuma pārstāvji tiek informēti,” skaidro VID pārstāvis Andrejs Vaivars.

Ja pārbaudē tiks atklāts atkārtots VID vadītājas Jaunzemes pārkāpums, tas var kalpot par iemeslu, lai rosinātu viņas atstādināšanu. Jāpiebilst, ka Jaunzeme augstajā amatā vada tikai pusgadu.

Komentāri (11)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu