Sīrija piekritusi pamieram Idlibas provincē

LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP / Scanpix

Sīrija piekritusi ievērot pamieru ziemeļrietumu reģionā Idlibā no ceturtdienas vakara, pavēstīja oficiālā ziņu aģentūra SANA.

Pamiers stāsies spēkā ar nosacījumu, ka tiek ievērota pērn Sočos panāktā Krievijas-Turcijas vienošanās par demilitarizētās buferzonas izveidošanu Idlibā, vēsta aģentūra, atsaucoties uz avotu armijā.

Nemiernieku grupējumiem atbilstoši Soču vienošanās nosacījumiem ir jāatkāpjas 20 kilometru attālumā no demilitarizētās zonas, turklāt nemierniekiem no zonas jāatvelk smagais un vidēji smagais bruņojums, norāda SANA.

Aprīlī Sīrijas valdības spēki ar sabiedrotās Krievijas atbalstu sāka vērienīgu operāciju Sīrijas ziemeļrietumos, pamatā vēršoties pret Hamu un Idlibu - pēdējiem lielajiem opozīcijas bastioniem.

Sīrijas valdības paziņojums izskan vienlaicīgi ar Sīrijas miera sarunu jauno raundu Kazahstānas galvaspilsētā Nursultanā.

Sanāksmē piedalīsies Irānas, Krievijas un Turcijas, kā arī Sīrijas valdības un bruņotās opozīcijas pārstāvji.

Pirmo reizi sarunās kā novērotāji piedalīsies Jordānijas, Libānas un Irākas pārstāvji.

Sarunās galvenā uzmanība tiks pievērsta cietumnieku jautājumam, Idlibas liktenim un Sīrijas konstitucionālās komitejas izveidei.

Pilsoņkarš Sīrijā sadrumstalojies daudzās frontēs starp kurdu spēkiem, mērenajiem un radikālajiem sunnītu nemierniekiem, valdības karaspēku un tai lojāliem paramilitāriem formējumiem. Ar atbalstu atšķirīgiem grupējumiem iesaistījušās arī vairākas ārvalstis.

Sīrijas pilsoņkara astoņos gados dzīvību zaudējuši vairāk nekā 370 000 cilvēku, liecina aktīvistu aplēses.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu