Kā studentiem ērti iekārtot mājokli? (1)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ikea/Publicitātes foto

Topošie un esošie studenti pakāpeniski domā par jauna mācību gada sākšanu un atgriešanos studentu dzīvē. Daži pirmo reizi pametīs vecāku mājas, citi pēc vasaras atgriezīsies kopmītnēs vai īrētos dzīvokļos. IKEA dizainere Baiba Freija sniedz padomus, kas vajadzīgs ērtai uzturēšanās vietai pagaidu mājās.

Šoruden jauns dzīves posma sākums gaida talantīgo dziedātāju Adrianu Miglāni, kura no vecāku mājām Bauskā pārcelsies uz Rīgu, lai sāktu patstāvīgu dzīvi. Adriana plāno turpināt attīstīt savu dziedātājas karjeru, kā arī nākotnē studēt aviāciju. Rīgā Adriana īrēs dzīvokli un tā iekārtošanai izmantos mīļas lietas no esošajām mājām – skapīti, spoguli, paklāju, kā arī datora galdu. “Kolīdz apsēžos pie sava galda, uzreiz koncentrējos darbam, šī vieta man palīdz radošajā procesā, tāpat kā labs apgaismojums. Es noteikti vēlos savās jaunajās mājās arī lielu un ērtu gultu ar spilvenu kaudzi un pledu, kurā atpūsties un izbaudīt māju sajūtu,” saka Adriana.  

Pat īslaicīgas mājas var būt ērtas

Studenti, it īpaši pirmajā studiju gadā, bieži dzīvo kopmītnēs vai īres dzīvokļos kopā ar vairākiem istabas biedriem. Zems budžets un ierobežotas iespējas mainīt pagaidu mājas bieži nozīmē komforta upurēšanu vai zemāku dzīves vides kvalitāti. Tomēr, kā norāda IKEA dizainere Baiba Freija, pat pagaidu dzīvesvieta var kļūt par īstām mājām.

"Kad jauni studenti ierodas galvaspilsētā, lai studētu universitātē, viņiem ir ne tikai jāiepazīstas ar ikdienas dzīvi nepazīstamā pilsētā, bet arī jāiekārto sava jaunā dzīves telpa, lai tā būtu ērta un viņi tur justos kā mājās. Šim nolūkam pieejami daudzi noderīgi un izdevīgi risinājumi. Iekārtojot jaunās mājas, iesaku īpašu uzmanību pievērst trim jomām: higiēnai, privātumam un risinājumiem, kas ļaus ērti glabāt personīgās mantas,” saka dizainere.

Foto: Ikea/Publicitātes foto

Kā nodrošināt higiēnu?

Pēc ārstu domām, gultas matracis desmit gadu laikā absorbē 300 litrus sviedru. Īres namā ne vienmēr būs iespējams nomainīt veco gultu vai matraci, tāpēc higiēnu var palīdzēt nodrošināt matraču pārvalki vai virsmatrači.

“Ja nevarat mainīt gultu vai matraci, ieteicams iegādāties matrača pārvalku vai kādu citu matrača aizsardzības risinājumu, kas maksās daudz mazāk nekā jauns matracis. Matrača pārvalks būs noderīgs ne tikai higiēnas apsvērumu dēļ, bet arī nodrošinās komfortu, ja vecais matracis jau būs nolietojies. Arī tad, ja jums bieži jāpārceļas, to būs viegli paņemt līdzi,” saka dizainere.

Foto: Ikea/Publicitātes foto

Pārceļoties uz jaunu māju, speciālists higiēnas apsvērumu dēļ iesaka atjaunot vai, ja iespējams, arī izmazgāt visus tekstilizstrādājumus, piemēram, aizkarus un paklājus. “Mēs vienmēr sakām, ka tekstilizstrādājumi pārvērš dzīvesvietu par īstām mājām. Paklājs vien var radīt mājā pavisam citu atmosfēru. Viena liela paklāja vietā var izmantot arī vairākus mazus, kas būs parocīgi salokāmi un transportējami pārvākšanās gadījumā. Mazi, austi paklāji maksā tikai dažus eiro, un tie ir pieejami dažādās krāsās. Jums tie noteikti būs nepieciešami pie gultas un vannasistabā,” saka Freija. Dizainere stāsta, ka pirmās lietas, kas nepieciešamas katram studentam, ir gulta, gultas piederumi un dvieļi.

Aizkari palīdzēs radīt privātu telpu

Pat situācijās, kad istabu dala divi vai trīs cilvēki, ir iespējams izveidot katram vismaz nelielu privātu telpu, uzskata dizainere. “Istaba jāsadala zonās un jāatdala ar plauktiem, aizkariem vai drēbju pakaramajiem. Tos var pat pārklāt ar segu vai audumu, lai atdalītu guļamvietas un mazinātu citu istabas biedru radīto troksni,” iesaka speciāliste.

Viņa piebilst, ka, dzīvojot nelielā telpā, ļoti noderīgas ir saliekamas, savietojamas un daudzfunkcionālas mēbeles.

Foto: Ikea/Publicitātes foto

“Studenti ne vienmēr mācās pie rakstāmgalda, tāpēc, ja iespējams, es iesaku izvēlēties nelielu galdu, kuru var nolocīt, lai istabā būtu vairāk brīvas vietas. Galda vietā noderēs īpaši datoru balsti, kurus var izmantot, sēžot gultā vai uz dīvāna. Lasīšanai iesaku izmantot LED gaismekļus, kurus vajadzības gadījumā var piestiprināt pie sava galda, gultas rāmja vai citām ērtām vietām,” iesaka dizainere.

Plaukti uz riteņiem – mantu uzglabāšanai un pārvietošanai

Kad vairāki cilvēki kopā dzīvo nelielā telpā, neizbēgami rodas jautājums, kur uzglabāt personīgās mantas. “Plauktiem ieteicams izmantot visu sienu augstumu, lai būtu vairāk vietas. Tomēr ne visās pagaidu mājās ir atļauts sienās urbt caurumus. Šādos gadījumos labs risinājums ir plaukti uz riteņiem. Tos var izmantot kā naktsgaldiņu, vannas vai virtuves piederumu glabāšanas vietu, kā arī priekšmetu pārvietošanai uz citu istabu. Nesena kāda koledžas absolvente pajokoja, ka šāds risinājums būtu pilnībā mainījis viņas dzīvi kopmītnes istabā,” smaida Baiba Freija. Noderīgas būs arī kastes, kas maksā tikai dažus eiro un kuras var salikt zem gultas. Šādās kastēs var uzglabāt apģērbu, gultas piederumus vai citus priekšmetus.

Ko darīt, ja jums ir jādala vannasistaba? Speciāliste iesaka izvēlēties uzglabāšanas risinājumus ar āķiem, kurus var ērti pārnēsāt un piestiprināt pie vannas istabas durvīm vai sienām.

Foto: Ikea/Publicitātes foto

“Tikai par dažiem eiro jūs varat iegādāties risinājumus higiēnas un kosmētikas piederumu glabāšanai, kurus ir viegli pakarināt uz āķa. Un, ja nepieciešams, varat tos pēc lietošanas ņemt līdzi un uzglabāt citā telpā. Pakaramie, kurus var uzkārt pie durvīm, arī būs ļoti noderīgi, un tiem nebūs nepieciešama sienas urbšana,” saka dizainere.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu