Igaunijā turpina samazināties HIV izplatība

TVNET/LETA/BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AP/Scanpix

Igaunijā turpina samazināties jaunu cilvēkimūndeficīta vīrusa (HIV) saslimšanas gadījumu skaits, kas saistāms ar plašāku pakalpojumu loku narkotiku lietošanas radīto risku novēršanai un pārbaužu iespējām, liecina jaunākais ziņojums par valsts rīcības plāna cīņā pret HIV īstenošanu.

Pērn Igaunijā reģistrēti 190 jauni HIV saslimšanas gadījumi, kas ir par 29 mazāk nekā 2017.gadā, liecina Sociālo lietu ministrijas sagatavotais ziņojums par plāna 2017.-2025. gadam izpildes gaitu.

2017.gadā pieņemtā rīcības plāna mērķis ir panākt, ka jaunu HIV inficēšanās gadījumu skaits sasniedz Eiropas Savienībā vidējo līmeni un ir zem 100 gadījumiem gadā.

Igaunijas sociālo lietu ministrs Tanels Kīks skaidroja, ka arvien vairāk ģimenes ārstu veic HIV testus savās praksēs, kā arī ir uzlabojušās tā dēvēto ātro testu sniegtās iespējas. Savukārt cilvēkiem, kas jau ir saslimuši, ir pieejami moderni medikamenti, kas ir vieglāk lietojami un kam ir mazāk blakņu. Tāpat ir uzlabojusies dažādu pakalpojumu pieejamība narkotisko vielu lietotājiem.

Kopš 2017.gada narkotisko vielu lietotājiem ir iespēja saņemt ātri veicamus HIV testus un pozitīva rezultāta gadījuma saņemt palīdzību ārstēšanas centrā, savukārt kopš pagājušā gada Tallinā un Austrumviru apriņķī ir uzlabojies tīkls autobusiem, kuros pieejama šļirču apmaiņa, psihologa un citu speciālistu palīdzība, kā arī ātri veicamie testi.

2017.gadā 74%, bet pērn 83% no jaunajiem HIV inficēšanās gadījumiem bija vismaz 30 gadus veci cilvēki. Galvenais HIV izplatības ceļš Igaunijā bijis heteroseksuāli dzimumsakari. Homoseksuāli dzimumsakari bija saistīti ar inficēšanos 10% gadījumu, bet vēl 10% - slimība iegūta intravenozo narkotiku lietošanas laikā. Apmēram 40% gadījumu infekcijas iegūšanas ceļš nebija skaidrs.

Tikmēr Latvijā pagājušajā apstiprināti 326 jauni HIV gadījumi, kas ir mazāk nekā 2017.gadā, taču tas joprojām ir augstākais rādītājs starp Baltijas valstīm, liecina Slimību profilakses un kontroles centra informācija, informē Baltijas HIV asociācijas valdes priekšsēdētāja Inga Upmace.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu