Triki, kas palīdzēs nepārvērst mājokli par bērnu mantu noliktavu

CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: city24.lv

Teiciens "Kārtot māju, kurā aug bērni, ir tas pats, kas tīrīt sniegu, kamēr snieg" visai patiesi ataino situāciju, ar kādu ikdienā saskaras bērnu vecāki. Tieši rotaļlietas un dažādi citi bērnu izklaides elementi mēdz būt tie, kas mājās rada lielāko haosu un nekārtību. Iedvesmojoties no dzīvesstila bloga Zillow.com, iesakām dažus iedarbīgus veidus, kā veiksmīgi tikt vaļā no mūžīgās nekārtības.

Mudiniet bērnus izveidot mazuļu rotaļlietu kaudzīti - no visa lielā mantu kalna kopīgi atlasiet tās rotaļlietas, kas viņus vairs neinteresē un vairs nav piemērotas konkrētajam vecumam (piemēram, sen aizmirstu multeņu varoņu figūriņas). Šis arī būs labs veids, kā saturīgi pavadīt laiku kopā ar savu atvasi, un bērnam radīs iespēju novērtēt, cik liels jau viņš ir izaudzis. Tāpat var bērnu iepazīstināt ar labdarības un ziedošanas ideju un jēgu. 

Izvēlies rotaļlietas gudri - pērkot rotaļlietas, ir vērts būt izvēlīgiem. Lai tās bērnam būtu nozīmīgākas, tās labāk iegādāties tikai īpašos gadījumos (svētkos vai kā apbalvojumu par īpaši labiem darbiem un sasniegumiem). Svarīgi par šo ideju vienoties arī ar omēm, opjiem un citiem dāsniem radiniekiem. Izvairieties no rotaļlietām, kas ir sliktas kvalitātes vai bezjēdzīgas un muļķīgas.  

Foto: city24.lv

Daļu mantu nolieciet nepieejamā vietā - vai, vienkāršāk sakot, noslēpiet! Pēc kāda laika noslēptās mantas, izvelkot no dziļākajiem skapja plauktiem, no jauna kļūs vērtīgas un interesantas. 

Nosakiet robežas - ar bērniem var vienoties par to, kuras telpas mājoklī ir rotaļlietām tabu. Piemēram, virtuve, vannas istaba un vestibils. Sākumā robežu vilkšana varētu nebūt tik vienkārša, taču patiesībā bērniem tas rada drošības sajūtu un mazuļi, kuriem ir definētas stingras robežas, jūtas daudz komfortablāk nekā tad, ja tādu nebūtu. 

Padariet mantu kārtošanu jautru un radošu - ne vienmēr mantu savākšanai jābūt kā sodam vai garlaicīgai nodarbei. Pieejot procesam radoši, tas var kļūt par labu ieradumu, ko bērns paveic bez prasīšanas, - piemēram, mantu savākšana, braucot uz trīsriteņa vai sacenšoties ar mammu vai brāli uz ātrumu. 

Foto: city24.lv

Katrai rotaļlietai dodiet savu māju - jeb sašķirojiet! Problēmu neatrisinās viena liela, kopīga mantu kaste. Tā noteikti neveicina pārskatāmību un lietu organizēšanu. Drīzāk otrādi, lai tiktu pie viena rotaļu auto kastes apakšā, tiks izmētāts viss pārējais saturs. Tāpēc talkā jāņem vairākas kastītes un citi mantu organizatori - lego vienā, vilciena sliedes otrā, spēļu auto trešajā utt. Noderīgi varētu būt arī tā sauktie ziplock maisiņi. 

Izveidojiet grāmatu plauktu - svarīgi, lai grāmatu plaukts ir tāds, kas nerada riskus bērna drošībai (neapgāžams un bez durvīm, kur iespiest pirkstus). Tāpat svarīgi, lai plaukts ir tāds, kuru var aizsniegt un kur savu kārtību var ieviest pats mazais lasītājs. Idejām vērts apskatīt ģeniālo Montesori grāmatu plaukta koncepciju.  

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu