Maskavā gaidāmas jaunas nesankcionētas protesta akcijas (4)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Protesti Maskavā
Protesti Maskavā Foto: AFP / Scanpix

3.augustā Maskavā plkst.14.00 ir ieplānotas jaunas, nesankcionētas opozīcijas protesta akcijas pret patvaļīgo kandidātu nereģistrēšanu Maskavas domes vēlēšanām. Opozīcijas atbalstītāji ir aicināti iziet ielās ar lozungu „Par godīgām vēlēšanām”. Savu dalību protesta akcijā pieteikusi arī Aleksaja Navaļnija līdzgaitniece Ļubova Soboļa, kas jau 20 dienas badojas, protestējot pret reģistrācijas atteikumu. Gandrīz visi pazīstamākie neatkarīgie kandidāti, kuriem atteikta reģistrācija, jau iepriekš aizturēti, un tiem piespriesti dažāda ilguma administratīvie aresti.

Iepriekšējais mītiņš, kas Maskavā notika 27.jūlijā, pārspējis visus līdzšinējos protesta pasākumus policijas aizturēto dalībnieku skaita ziņā. Kopumā Maskavas ielās pagājušo sestdien bez acīmredzamiem iemesliem aizturēti 1373 cilvēki, kaut arī nekādas nekārtības netika rīkotas un vienīgie kadri, kurus šķietamo nemieru ilustrēšanai izmantoja Kremļa propagandas kanāli, bija epizode ar kādas metāla atkritumu urnas apgāšanu vietā, kur Maskavas policija nežēlīgi sita uz ielas guļošu vīrieti. Kārtības sargu brutalitāti labi raksturo arī fotogrāfu iemūžinātais gadījums, kurā redzams, kā zemē notriektam jaunam vīrietim policisti mēģina salauzt kājas.

Arī šodien Maskavas centrā ir savesti ievērojami policijas spēki un kravas automašīnas, kā arī autobusi, kas paredzēti aizturēto transportēšanai uz policijas iecirkņiem. Raidsabiedrība Doždj vēsta, ka vairāki tirdzniecības uzņēmumi no varasiestādēm saņēmuši draudu vēstules, kurās aicināts to darbību pārtraukt no sestdienas pusdienlaika līdz pat pusnaktij, jo šajā laikā tuvākajā apkaimē esot gaidāma nesankcionēta opozīcijas protesta akcija.

Savukārt Maskavas mērija dažu dienu laikā steigā sarīkojusi bezmaksas rokkoncertu, kas notiks tieši tajā pašā laikā, kad opozīcija pilsētas ielās plāno rīkot gājienus. Festivāls «Шашлык Live» norisināsies 3. un 4.augustā Gorkija parkā, taču liela daļa tā dalībnieku par uzstāšanos šajā pasākumā uzzinājuši tikai pirms dažām dienām, bet daži pat tikai no publikācijas pašvaldības mājas lapā internetā.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu