Neatbilstoša tehniskā stāvokļa dēļ darbību pārtraucis Valmieras policijas izolators

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Valsts policija. Ilustratīvs attēls.
Valsts policija. Ilustratīvs attēls. Foto: Toms Koklītis / LETA

Pēc Tiesībsarga biroja speciālistu apmeklējuma uz nenoteiktu laiku darbību pārtraukusi Valsts policijas (VP) Valmieras iecirkņa īslaicīgās aizturēšanas vieta, kura neatbilst tehniskajam stāvoklim.

Tiesībsarga biroja mājaslapā ievietotajā paziņojumā teikts, ka aprīlī biroja darbinieki bez iepriekšēja brīdinājuma apmeklēja iecirkņa īslaicīgās aizturēšanas vietu. Speciālisti, piemēram, konstatēja, ka kameras kopumā ir sliktā stāvoklī un tās ilgstoši nav remontētas, par ko liecināja daudzie uzraksti uz sienām, nodrupušais krāsojums un apmetums. Tāpat kamerās esošā smaka acīmredzami norādīja uz mākslīgās ventilācijas darbības neefektivitāti.

Kamerās nav ierīkotas signālpogas policijas amatpersonas izsaukšanai. Ņemot vērā, ka kamerās netiek veikta videonovērošana, drošības apsvērumu dēļ kamerās būtu nepieciešams ierīkot signālpogas policijas amatpersonas izsaukšanai. Tāpat apskatīto kameru plānojums nav piemērots personām ar kustību traucējumiem un personām, kuras pārvietojas riteņkrēslā.

Piemēram, arī īslaicīgās aizturēšanas vietas gaiteņa grīdas segums bija acīmredzami nolietots, un vienīgais logs atrodas pie amatpersonas darbavietas, secinājuši Tiesībsarga biroja speciālisti.

Ņemot vērā īslaicīgās aizturēšanas vietas un tās telpu vispārīgi slikto tehnisko stāvokli, kā arī apstākļus, kuru rezultātā ieslodzītajām personām var tikt nodarītas ciešanas, tiesībsargs aicināja VP Vidzemes reģiona pārvaldes priekšnieku izvērtēt īslaicīgās aizturēšanas vietas turpmākas izmantošanas lietderību, apsverot tā slēgšanu.

Izvērtējot tiesībsarga atzinumu, sākot ar 1.jūniju pārvalde nolēma uz nenoteiktu laiku pārtraukt īslaicīgās aizturēšanas vietas darbību un aizturēšanas vietā vairs neievietot aizturētās, apcietinātās un notiesātās, kā arī administratīvi arestētās personas.

Turpmāk šādas Valmieras iecirknim piekritīgas personas tiek izvietotas Cēsu iecirkņa īslaicīgās aizturēšanas vietā.

VP Vidzemes reģiona pārvaldes pārstāve Zane Vaskāne aģentūrai LETA papildināja, ka pieņemtais lēmums par Valmieras iecirkņa īslaicīgās aizturēšanas vietas darbības pārtraukšanu uz nenoteiktu laiku joprojām ir spēkā.

Viņa arī piebilda, ka personas, kuras ir stiprā alkohola reibumā un zaudējušas spēju patstāvīgi pārvietoties, tiek nogādātas Valmieras atskurbtuvē.

Vaskāne arī norādīja, ka VP ir lūgusi finansējumu Nodrošinājuma valsts aģentūrai, taču šā gada budžetā papildus finansējums nav iespējams, tāpēc Valmieras iecirkņa īslaicīgās aizturēšanas vietas remontu plānots iekļaut 2020.gada budžetā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu