"Valsts nekustamie īpašumi" tiesai lūdz no Jaunā Rīgas teātra būvnieka "ReRe Būve 1" piedzīt līgumsodu (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
VNĪ valdes priekšsēdētājs Andris Vārna
VNĪ valdes priekšsēdētājs Andris Vārna Foto: Evija Trifanova/LETA

VAS "Valsts nekustamie īpašumi" (VNĪ) iesniegusi Rīgas rajona tiesā prasību par līgumsoda piedziņu no pilnsabiedrības "ReRe Būve 1", lai nodrošinātu līgumā par Jaunā Rīgas teātra pārbūvi paredzēto prasību izpildi, pavēstīja VNĪ valdes priekšsēdētājs Andris Vārna.

Viņš atzīmēja, ka "ReRe Būve 1" ir publiski paziņojusi, ka nepiekrīt Jaunā Rīgas teātra pārbūves jeb rekonstrukcijas līguma laušanai un līguma uzteikuma neatsaukšanas gadījumā vērsīsies tiesā, lai to atzītu par spēkā neesošu. Tādējādi VNĪ secināja, ka "ReRe Būve 1" labprātīgi neizpildīs līguma saistības tā laušanas gadījumā, un vērsās tiesā ar līgumsoda piedziņas prasību.

Pēc VNĪ valdes priekšsēdētāja minētā, līgums paredz, ka tā laušanas gadījumā ir jāatmaksā iepriekš saņemtais, nedzēstais avanss, kas šobrīd veido 2,4 miljonus eiro, kā arī jāsamaksā atbilstoši līguma nosacījumiem aprēķinātais līgumsods, kas līguma uzteikuma brīdī aprēķināts 2,3 miljonu eiro apmērā, tostarp 2,1 miljonu eiro sedz risku apdrošinātāja "BTA Baltic Insurance Company" izsniegtā līguma izpildes garantija, savukārt atlikušo daļu - 209,8 tūkstošus eiro - VNĪ ir jāpiedzen tiesas ceļā.

"VNĪ kā Jaunā Rīgas teātra ēkas pārbūves pasūtītājs neredz iespēju turpināt līgumattiecības, jo pēc pusgada pie sarunu galda būvnieks neizrāda vēlmi novērst konstatētos pārkāpumus un ievērot darbu termiņus. VNĪ mērķis ir droša un kvalitatīva ēkas atjaunošana saprātīgā, prognozējamā termiņā," teica Vārna.

VNĪ skatījumā būvnieks, pretēji sniegtajiem apliecinājumiem, pienācīgi neizvērtēja projektu, kā arī darbu laikā neņēma vērā būvnormatīvus, būvuzrauga aizrādījumus un pieņēma lēmumus, kas radīja ļoti nopietnas sekas, proti, neveica plānoto būvlaukuma attīrīšanu un, urbjot pāļus, neievēroja drošības noteikumus, tādējādi blakus ēkās radās plaisas. Vienlaikus būvnieks vilcināja termiņus un nerisināja konstatētās problēmas, noraidīja faktiski visus VNĪ priekšlikumus par darbu kvalitātes uzlabošanu.

Vārna uzsvēra, ka VNĪ kā pasūtītājam nav jāuzņemas būvnieka biznesa riski, tā ir paša būvnieka atbildība - veikt būvprojekta analīzi un izvērtēt savas spējas paveikt darbus atbilstoši līguma nosacījumiem un projekta iecerēm.

"Mēs vēlamies iegūt modernu, kvalitatīvi būvētu ēku, un mums jāpanāk iekavētie termiņi. VNĪ skatījumā, uzlabojumi var būt divi - pirmkārt, būvniecības informācijas modelēšanas tehnoloģijas ieviešana, kas ļauj labāk kontrolēt visu būvniecības procesu gaitu. Otrkārt, principa "projektē un būvē" izmantošana nodrošinās operatīvu un drošu projekta īstenošanu un palielinās būvnieka atbildību," teica Vārna.

Tāpat viņš atzīmēja, ka VNĪ ir apņēmības pilna pabeigt Jaunā Rīgas teātra ēkas rekonstrukciju tā, lai teātris Lāčplēša ielas namā varētu atgriezties 2022.gada vasarā, tādēļ augustā plānots izsludināt jaunu konkursu būvniecības ieceres realizēšanai.

Jau ziņots, ka jūlijā VNĪ nolēma lauzt līgumu ar Jaunā Rīgas teātra būvnieku "ReRe Būve 1", jo būvnieka darbībā konstatēta virkne būtisku pārkāpumu, tostarp darbi veikti neatbilstošā kvalitātē, pirms darbu sākšanas nav pienācīgi izpētīta projekta dokumentācija, ir izsniegti nepatiesi apliecinājumi, kā arī nav ievēroti nolīgtie termiņi un darba drošības noteikumi.

Savukārt "ReRe Būve 1" valdes priekšsēdētājs Valdis Koks norādīja, ka VNĪ līguma uzteikumu uzskata par nepamatotu un uzteikuma neatsaukšanas gadījumā vērsīsies tiesā, lai tā atzītu līguma uzteikumu par spēkā neesošu. Koks skaidroja, ka Zaigas Gailes projektā konstatētas vairākas kļūdas, piemēram, nebija izprojektēti ēkas fasādes balsta rāmja pāļi, kā arī nav novērtēts, kādu ietekmi uz blakus esošajām būvēm atstās projektā paredzētie tehnoloģiskie risinājumi.

VNĪ parakstīja būvdarbu līgumu ar "ReRe Būve 1" 2018.gada 3.jūlijā.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu