Vizuāls risinājums blāvai ēkai: unikālu lodžiju izbūve

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: Facebook/Stabu 100 Apartments

Reizēm jaunie projekti vizuāli izskatās teju vai vienādi un blāvi, taču šobrīd Rīgas centrā top jaunceltne, kas pavisam noteikti pārsteigs ar savu neparasto arhitektūru. Jaunajā dzīvojamā projektā Stabu ielā 100 fasāde un lodžijas izceļas ar unikālu apdari. Projekta galvenais arhitekts Guntis Grabovskis fasādes paneļus un lodžijas projektējis un noformējis ar dekoratīviem betona rotājumiem.

Projekta vadītājs Arjans Gūtmanis atklāj, ka izbūvēt lodžiju betona nožogojumus nav vienkārši. “Armatūra tika pasūtīta Austrijā, jo noskaidrojām, ka tur var gan ātrāk, gan lētāk izgatavot nepieciešamos rāmjus. Pēc tam armatūras izgatavošana tika pabeigta darbnīcā Latvijā. Pēc nostiprināšanas armatūru piepildīja ar betonu, un lodžijas montāžas pēdējā posmā uz tās priekšējās sienas būvnieki piestiprināja dekoratīvos betona paneļus,” skaidro projekta vadītājs.

Foto: Publicitātes

Rīgas centrā, līdzās klasikas, eklektisma un modernisma stilā celtajām ēkām, vienkāršs projekts izskatītos garlaicīgi un neizteiksmīgi. Tāpēc mājai Stabu ielas pusē paredzēta stikla fasāžu sistēma un divas dekoratīvas betona paneļu rindas, bet iekšpagalma pusē - lodžiju nožogojumi ar dekoratīvo apdari.

“Apdarei pēc arhitekta Gunta Grabovska skicēm tika izveidotas speciālas silikona formas, turklāt dažādas – lai raksts neatkārtotos. Tas rada īpašu mājas stilu, kas iederas vēsturisko māju vidē un izdaiļo apkārtni, ”

piebilst Ļevs Golands, būvniecības uzņēmuma/grupas Baltic Investment Group valdes loceklis.

Foto: Publicitātes

Katra paneļa dekorēšanas process ilgst apmēram mēnesi. Vispirms ieveidnim tiek pielīmēta silikona forma, kuru izmanto tikai dažas reizes, jo pēc katras lietošanas tās kvalitāte pasliktinās, vietām forma saplīst un kļūst plānāka, tāpēc tā ir jānomaina. Tad veidni piepilda ar speciālu betonu – tādu, kas maz drūp, lai reljefs ilgāk saglabātu savu veidolu. Pēc dienas formu noņem, lai dekora zīmējums sacietētu precīzi. 

Foto: Publicitātes

“Dekoratīvā paneļa nožūšanai nepieciešamas aptuveni 28 dienas.

Tā kā dekoratīvie paneļi rotā ēku līdz pat 7. stāvam, katru reizi ir nepieciešams speciāli uzstādīt un izjaukt sastatnes, lai strādnieki varētu droši strādāt lodžiju ārpusē,”

stāsta projekta vadītājs Arjans Gūtmanis.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu