"KPV LV" lēmumu LU rektora vēlēšanu jautājumā pieņemšot pēc tikšanās ar Šuplinsku (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Atis Zakatistovs
Atis Zakatistovs Foto: Evija Trifanova/LETA

Partija "KPV LV" lēmumu jautājumā par Latvijas Universitātes (LU) rektora vēlēšanu rezultātu apstiprināšanu pieņems pēc tikšanās ar izglītības un zinātnes ministri Ilgu Šuplinsku (JKP), pastāstīja "KPV LV" frakcijas vadītājs Atis Zakatistovs.

Lēmuma pieņemšanas laiks būs atkarīgs no tā, kad Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) sasauks koalīcijas sadarbības sanāksmi, norādīja politiķis. Pirms lēmuma paziņošanas pārējām valdības partijām, visticamāk, tas publiski netiks atklāts, atzina Zakatistovs.

"KPV LV" frakcijai šodien notika tikšanās LU rektoru Indriķi Muižnieku, kurš šajā amatā ievēlēts LU Satversmes sapulces otrajā balsojumā. Frakcijas vadītājs norādīja, ka šodien ar Muižnieku notikusi "atklāta saruna", runājot par LU attīstību plašākā kontekstā gan par studiju kvalitātes uzlabošanu, gan saistībā ar redzējumu par zinātnes un ražošanas integrācijas iespējām.

Sarunā tika skarta arī LU bijušās darbiniece Baibas Brokas situācija, un Muižnieks esot prezentējis redzējumu par pretkorupcijas pasākumiem LU, pastāstīja Zakatistovs.

Tikšanās ar Šuplinsku iecerēta 12.augustā plkst.12.30.

Muižnieks stāstīja, ka frakcijai izklāstījis vairākus pretkorupcijas punktus, ko augstskola plāno ieviest. Viņš minēja, ka gribētu papildināt iepirkumu kārtību ar Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja ieteikumu vadlīnijām. Pēc viņa paustā, tās nosaka, ka jāorganizē šķērspārbaudes, pārbaudot darbinieku deklarācijas, skaidrojot, vai līguma slēdzēji nav amatpersonu radinieki, darījumu partneri, bijušie darba devēji vai kā citādi saistīti, kas varētu radīt interešu konflikta rašanos. Tāpat ieteikts regulāri rīkot profesionālus seminārus par korupcijas mazināšanas iespējām.

Muižnieks frakcijai prezentējis arī priekšlikumu ieviest viena iepirkuma locekļa ikgadēju rotāciju, kā arī priekšlikumu darba ņēmējiem obligāti deklarēt ne tikai nodarbinātību pie cita darba devēja, bet arī darbošanos sabiedriskās organizācijās vadošos amatos.

Viņš norādīja, ka saruna ar "KPV LV" frakciju bija par augstskolas šī brīža sasniegto, augstskolas pārvaldības modeli, kā arī par LU rektora vēlēšanu procesu.

Kā ziņots, Šuplinska norādījusi, ka viņas rekomendācija būs neapstiprināt Muižnieku LU rektora amatā, bet gala lēmuma pieņemšana tiks atstāta valdības ziņā, kurai tikšot nodots Izglītības kvalitātes valsts dienesta (IKVD) atzinums par konstatētajiem pārkāpumiem.

IKVD vadītāja Inita Juhņēviča pastāstīja, ka dienests pārbaudē konstatējis nepilnības LU Satversmes pārstāvju ievēlēšanas procedūrā, noteiktu ievēlēšanas procesu reglamentējošu dokumentu neesamību un termiņu neievērošanu.

LU vadība gan norāda, ka LU rektora vēlēšanu procesā nav konstatēti Augstskolu likuma un būtiski LU Satversmes pārkāpumi. Šāda nostāja pausta atbildes vēstulē Izglītības un zinātnes ministrijai (IZM) par IKVD konstatētajiem pārkāpumiem.

LU un tās Studentu padomes nosūtītajā atbildē IZM cita starpā pausta nostāja, ka Studentu padomē bijusi izsludināta atklāta pieteikšanās kļūt par Satversmes sapulces dalībniekiem un to varējis izdarīt ikviens no LU studējošajiem, tāpēc patiesībai neatbilstot pārmetums, ka tikušas pārkāptas studentu tiesības tikt ievēlētiem.

Jau vēstīts, ka pirmo balsojumu par Muižnieku pavadīja skandāls un pretrunīgi vērtējumi. 24.maijā LU Satversmes sapulcē Muižnieks savāca 141 balsi, bet 143 nobalsoja pret viņu. Muižnieka pasludināšana par ievēlētu pie šāda balsu sadalījuma raisīja neizpratni daļā sabiedrības. Pēc tam tika rīkots atkārtots balsojums, kurā uzvarēja Muižnieks.

LU prorektore Ina Druviete uzsvērusi, ka LU rektora vēlēšanas ir notikušas atbilstoši likumam, LU Satversmei un tās bijušas tiesiskas, demokrātiskas, atklātas un pilnībā leģitīmas, tādēļ Šuplinska tiek aicināta rektora Muižnieka kandidatūru virzīt apstiprināšanai rektora amatā valdībā.

Līdz šim izskanējis, ka valdība šo jautājumu varētu skatīt ne agrāk kā 13.augustā, kad pēc pārtraukuma vasaras laikā atsāksies valdības sēdes.

Kā ziņots, KNAB jūlijā aizturēja Broku un divas citas personas kriminālprocesā par 20 000 eiro kukuli. Vēlāk viņa tika atbrīvota, nosakot Brokai ar brīvības atņemšanu nesaistītus drošības līdzekļus. Broka uzsver, ka nav vainīga viņai inkriminētajos pārkāpumos.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu