Trampa piekritējam piespriests 20 gadu cietumsods par vēstuļbumbu sūtīšanu

TVNET/LETA/AFP/AP
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs attēls
Ilustratīvs attēls Foto: Mārtiņš Otto, TVNET

ASV prezidenta Donalda Trampa piekritējam pirmdien tika piespriests 20 gadu cietumsods par vēstuļbumbu sūtīšanu demokrātu politiķiem un ietekmīgiem Trampa kritiķiem.

Tiesa Ņujorkā piesprieda sodu Floridas štata Aventuras pilsētas iedzīvotājam Cēzaram Sajokam, kurš bija strādājis par picu piegādātāju un dzīvojis baltā kravasmašīnā, kas bija aplīmēta ar Trampu atbalstošām un pret demokrātiem vērstām uzlīmēm.

Sajoks salūza un sāka raudāt, kad apgabala tiesnesis Džeds Rakofs pasludināja spriedumu.

Sajoks prāvas gaitā atzinās 16 spridzekļu nosūtīšanā pa pastu, ko viņš izdarījis pirms ASV Kongresa starpvēlēšanām pērnā gada rudenī. Viņš atvainojās šo vēstuļbumbu adresātiem, sakot, ka viņš "ļoti nožēlo izdarīto".

Sajoks sacīja, ka viņam nav bijis nolūka panākt vēstuļbumbu eksplozijas, kad viņš tās nosūtīja Hilarijai Klintonei, bijušajam viceprezidentam Džo Baidenam, eksprezidentam Barakam Obamam, aktierim Robertam De Niro, telekanālam CNN un vairākiem kongresmeņiem.

ASV varasiestādes oktobrī pārtvēra aizdomīgos sūtījumus, un neviens no tiem neeksplodēja.

Tieslietu ministrija oktobra beigās paziņoja, ka Sajoks šo spridzekļu izsūtīšanu plānojis jau kopš pērnā gada jūlija.

ASV Federālais izmeklēšanas birojs (FIB) Sajoka datorā atrada dokumentus ar to cilvēku adresēm, kuriem tika nosūtītas vēstuļbumbas, un citu potenciālo upuru adresēm. Datorā atrastas arī atpakaļadreses zīmītes, kurām līdzīgas bija uz pārtvertajiem sūtījumiem.

Savukārt Sajoka mobilā telefona saglabātie dati liecina, ka viņš jau 15.jūlijā meklējis bijušās ASV valsts sekretāres Hilarijas Klintones mājas adresi.

57 gadus vecajam Sajokam tika izvirzītas apsūdzības piecos federālos noziegumos: par spridzekļu pārvadāšanu starp ASV štatiem, spridzekļu sūtīšanu pa pastu, draudiem bijušajiem prezidentiem un citām personām, starpštatu sakaru apdraudēšanu un uzbrukumu esošajām un bijušajām amatpersonām.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu