ASV brīdina Turciju neuzbrukt kurdu kaujiniekiem Sīrijā (1)

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Savienotās Valstis otrdien brīdinājušas, ka jebkura vienpusēja Turcijas ofensīva pret kurdu kaujiniekiem Sīrijā tiks uztverta kā nepieņemama, un solīja pastiprināt sarunas, lai to novērstu.

Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans savukārt šodien paziņoja, ka Turcija gatavojas pavisam drīz likvidēt draudus, ko rada Sīrijas kurdu grupējums "Tautas aizsardzības vienības" (YPG).

"Turcijai ir tiesības likvidēt visus draudus tās nacionālajai drošībai," televīzijā pārraidītā runā Ankarā paziņoja Erdogans, piebilstot, ka pavisam drīz operācijās pret YPG sāksies nākamais posms.

"Nosusināt teroristu purvu Sīrijas ziemeļos ir mūsu augstākā prioritāte," sacīja prezidents.

Tikmēr starp ASV un Turcijas Aizsardzības ministriju amatpersonām turpinās sarunas par "drošas zonas" izveidošanu Sīrijas ziemeļos, lai turētu YPG pa gabalu no Turcijas robežas. Taču līdz šim Turcija nav atsaukusies uz ASV ierosinājumiem.

"Nepārprotami mēs uzskatām, ka jebkura viņu vienpusēja rīcība būtu nepieņemama," vizītēs laikā Āzijā žurnālistiem sacīja ASV aizsardzības ministrs Marks Espers.

Ministrs atklāja, ka ASV pašreiz cenšas izstrādāt vienošanos ar Turciju, lai atbildētu uz tās bažām, un pauda cerību, ka tas izdosies.

Viņš uzsvēra, ka ASV vēlas novērst vienpusējus uzbrukumus.

Neraugoties uz to, ka YPG bijusi izšķiroša loma uzvarās Sīrijā karā pret teroristu grupējumu "Islāma valsts", un to, ka Vašingtona Sīrijas kurdu kaujiniekus uzskata par sabiedrotajiem un tos militāri atbalstījusi, Ankara YPG dēvē par Turcijā ārpus likuma izsludinātā bruņotā separātistu grupējuma "Kurdistānas Strādnieku partija" (PKK) atzaru un uzskata YPG par teroristu organizāciju.

"Turcija sagaida no ASV soļus, kādi pieklājas NATO sabiedrotajam un stratēģiskajam partnerim," paziņoja Erdogans.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu