Ķīna brīdina Honkongu nenovērtēt par zemu "centrālās valdības milzīgo spēku"

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

Ķīna otrdien aicinājusi Honkongu nenovērtēt par zemu "centrālās valdības milzīgo spēku", brīdinot, ka "tie, kas spēlējas ar uguni, tajā ies bojā".

Ķīnas valdības Honkongas un Makao lietu biroja preses pārstāvja Jana Guana komentāri ir vieni no stingrākajiem brīdinājumiem, ko Pekina veltījusi protestētājiem Honkongā.

Protestus, kas Honkongā ilgst jau otro mēnesi, sākotnēji izraisīja likumprojekts par aizdomās turēto izdošanu Ķīnai. Lai gan protestu dēļ Honkongas parlaments likumprojektu atlika, protesti pārauguši plašā kustībā, pieprasot Pekinai pārtraukt centienus mazināt demokrātiju Honkongā un veikt demokrātiskas reformas.

Bijušajai britu kolonijai Honkongai ir autonomas teritorijas statuss, atšķirīga tieslietu sistēma, un tās pilsoņiem ir paredzētas plašākas tiesības nekā pārējā komunistu pārvaldītajā Ķīnā. Šādu statusu līdz 2047.gadam jeb 50 gadus pēc atdošanas Ķīnai Honkongai noteic Londonas un Pekinas vienošanās.

Jans sacīja, ka "radikāli protesti (..) ir nopietni ietekmējuši Honkongas labklājību un stabilitāti, grūžot to bīstamā bezdibenī".

Viņš uzsvēra, ka Ķīnas centrālā valdība joprojām stigri atbalsta gan Honkongas policiju, kas izpelnījusies kritiku par spēka lietošanu pret protestētājiem, gan Honkongas valdības vadītāju Keriju Lamu, kuras atkāpšanos pieprasījuši protestētāji.

Brīdinot "noziedzniekus", kas stāvot aiz protestiem, Jans sacīja: "Nekad nenovērtējiet nepareizi situāciju un nejauciet mūsu savaldību ar vājumu (..). Nekad nenovērtējiet par zemu centrālās valdības stingro apņēmību un milzīgo spēku."

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu