Izskanējušas bažas par "Facebook" kriptovalūtas drošumu (3)

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Eiropas Savienības (ES) un vairāku pasaules valstu privātuma ievērošanu pāraugošās institūcijas otrdien pieprasījušas no uzņēmuma "Facebook" garantijas, ka, ieviešot kriptovalūtu "Libra", tiks aizsargāti lietotāju finanšu dati.

ES, ASV, Lielbritānijas, Kanādas un citu valstu institūcijas atklātā vēstulē aicinājušas "Facebook" paskaidrot, kā uzņēmums gatavojas aizsargāt "Libra" lietotāju personisko informāciju.

"Facebook" jūnijā paziņoja, ka nākamgad laidīs klajā savu kriptovalūtu. Sociālo tīklu kompānija un vēl 28 partneri, tostarp "Mastercard", "PayPal Holdings" un "Uber Technologies", jaunās valūtas pārvaldīšanai izveidos organizāciju "Libra Association".

Gaidāms, ka "Libra" klajā tiks laista nākamā gada pirmajā pusē. Tā veidota ar valūtu aktīvu groza bāzi, lai izvairītos no tādām krasām svārstībām, kādas ir raksturīgas "Bitcoin" un citu kriptovalūtu vērtībai.

Taču vairākas ieinteresētās puses, tostarp G7 valstu finanšu ministri, ir paudušas bažas par "Facebook" plāniem izveidot globālu kriptovalūtu, jo šāda veida virtuālie maksāšanas līdzekļi nereti ir saistīti ar naudas atmazgāšanu un nelikumīgām darbībām.

Privātuma ievērošanas pāraugošās institūcijas vēstulē norādījušas, ka "Facebook" līdz šim nav paskaidrojis, kas tiks darīts, lai aizsargātu lietotāju personisko informāciju.

Vēstulē norādīts, ka "Facebook" prakse līdz šim nav atbildusi institūciju cerētajam, kā piemēru minot "Cambridge Analytica" skandālu. Pastāv aizdomas, ka Lielbritānijas politisko konsultāciju kompānija "Cambridge Analytica" nelikumīgi ieguva līdz pat 87 miljoniem "Facebook" lietotāju datu.

Vēstulē norādīts, ka "Libra" projekts satur līdzīgus riskus.

"Plašu privātās informācijas rezervju apvienošana ar finanšu informāciju un kriptovalūtu palielina mūsu bažas par privātuma ievērošanu" kriptovalūtas "Libra" izstrādāšanā un līgumos par datu apmaiņu, teikts vēstulē.

Institūcijas pieprasījušas, lai "Facebook" sniedz garantijas, ka lietotāju informācija, piemēram pārskaitījumu vēsture, netiks izmantota bez viņu piekrišanas, un visas puses adekvāti gādās par personisko datu aizsardzību.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu