Sagatavots pamatlēmums par LU rektora neapstiprināšanu (5)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Izglītības un zinātnes ministre Ilga Šuplinska
Izglītības un zinātnes ministre Ilga Šuplinska Foto: Ieva Leiniša/LETA

Pamatlēmums par Latvijas Universitātes (LU) rektora Indriķa Muižnieka neapstiprināšanu ir tapis un šonedēļ tiks saskaņots Tieslietu ministrijā (TM) un Valsts kancelejā, otrdien intervijā Latvijas Radio raidījumā "Krustpunktā" atzina izglītības un zinātnes ministre Ilga Šuplinska (JKP).

Gadījumā, ja tomēr valdība ar savu lēmumu atbalstīs Muižnieka apstiprināšanu amatā, Šuplinska plāno pastiprināti pievērst uzmanību LU darbības atbilstībai normatīvajiem aktiem, un, "ja nebūs pārkāpumu, tad būs sadarbība".

Savukārt Muižnieks raidījumā sacīja, ka redz daudz konstruktīvas sadarbības iespēju, savukārt, ja viņu amatā neapstiprinās, viņš plāno vērsties tiesā.

Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas priekšsēdētājs Arvils Ašeradens (JV) uzsvēra, ka nākamā nedēļa valdībai būs saspringta un "priekšā gaidāma sarežģīta lēmuma pieņemšana".

Šuplinska sacīja, ka lēmumu par Muižnieka neapstiprināšanu vai apstiprināšanu rektora amatā valdībā skatīs nākamnedēļ vai aiznākamnedēļ.

Kā ziņots, Šuplinska norādījusi, ka viņas rekomendācija būs neapstiprināt Muižnieku LU rektora amatā, bet gala lēmuma pieņemšana tiks atstāta valdības ziņā, kurai tikšot nodots Izglītības kvalitātes valsts dienesta (IKVD) atzinums par konstatētajiem pārkāpumiem.

IKVD vadītāja Inita Juhņēviča pastāstīja, ka dienests pārbaudē konstatējis nepilnības LU Satversmes pārstāvju ievēlēšanas procedūrā, noteiktu ievēlēšanas procesu reglamentējošu dokumentu neesamību un termiņu neievērošanu.

LU vadība gan norāda, ka LU rektora vēlēšanu procesā nav konstatēti Augstskolu likuma un būtiski LU Satversmes pārkāpumi. Šāda nostāja pausta atbildes vēstulē Izglītības un zinātnes ministrijai (IZM) par IKVD konstatētajiem pārkāpumiem.

LU un tās Studentu padomes nosūtītajā atbildē IZM cita starpā pausta nostāja, ka Studentu padomē bijusi izsludināta atklāta pieteikšanās kļūt par Satversmes sapulces dalībniekiem, un to varējis izdarīt ikviens no LU studējošajiem, tāpēc patiesībai neatbilstot pārmetums, ka tikušas pārkāptas studentu tiesības tikt ievēlētiem.

Jau vēstīts, ka pirmo balsojumu par Muižnieku pavadīja skandāls un pretrunīgi vērtējumi. 24.maijā LU Satversmes sapulcē Muižnieks savāca 141 balsi, bet 143 nobalsoja pret viņu. Muižnieka pasludināšana par ievēlētu pie šāda balsu sadalījuma raisīja neizpratni daļā sabiedrības. Pēc tam tika rīkots atkārtots balsojums, kurā uzvarēja Muižnieks.

LU prorektore Ina Druviete uzsvērusi, ka LU rektora vēlēšanas ir notikušas atbilstoši likumam, LU Satversmei, un tās bijušas tiesiskas, demokrātiskas, atklātas un pilnībā leģitīmas, tādēļ Šuplinska tiek aicināta Muižnieka kandidatūru virzīt valdībā apstiprināšanai rektora amatā.

Līdz šim izskanējis, ka valdība šo jautājumu varētu skatīt ne agrāk kā 13.augustā, kad pēc pārtraukuma vasaras laikā atsāksies valdības sēdes.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu