Par dalību protesta akcijā Maskavā ģimenei grib atņemt bērnu (22)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

Krievijas prokuratūra nosūtījusi tiesai pieprasījumu atņemt vecākiem gadu vecu bērnu, ar kuru kopā viņi 27.jūlijā bija devušies nesankcionētā protesta akcijā, lai atbalstītu neatkarīgos kandidātus, kas netika reģistrēti Maskavas domes vēlēšanām, to ziņu aģentūrai "Interfax" apstiprināja Maskavas pilsētas prokuratūras preses dienestā.

Pārbaudes gaitā noskaidrots, ka abi vecāki piedalījās nesankcionētā protesta akcijā kopā ar savu gadu veco dēlu. Apsūdzības uzturētāji norāda, ka „vecāki nodevuši savu mazgadīgo bērnu, kas atbilstoši savam vecumam nespēj pats parūpēties par sevi, trešās personas aizbildniecībā, šādā veidā apdraudot viņa veselību un dzīvību, kā arī nodarot fizisko un morālo kaitējumu«.

Prokuratūra šajā rīcībā saskatot „bērna un vecāku tiesību ļaunprātīgu izmantošanu pretēji bērna interesēm», teikts «Interfax» ziņojumā. Pamatojoties uz šādiem apsvērumiem, prokurors lūdz tiesai atņemt abiem pieaugušajiem vecāku tiesības.

Prokuratūra arī uzsver, ka bērna tēvam ir tikai īslaicīga atļauja uzturēties Maskavā un viņam nemaz neesot tiesību balsot 8.septembrī gaidāmajās Maskavas domes vēlēšanās.

Prokuratūra paziņoja, ka izskata arī citus gadījumus, kad vecāki uz varasiestāžu neatļautajām demonstrācijām ņēmuši līdzi mazuļus vai nepilngadīgos.

Maskavas bērnu tiesībsargs Jevgēņijs Buņimovičs norādīja, ka bērnu izmantošana, lai «šantažētu» protestētājus, ir nepieņemama.

«Manuprāt, šādas lietas nevar būt pamats, lai kādam atņemtu vecāku tiesības,» Buņimovičs sacīja radio «Eho Moskvi». «Tas ir pilnīgi nepieņemami. Ir pārkāpta robeža.»

Pirmdien Izmeklēšanas komiteja pavēstīja, ka izsludinājusi meklēšanā opozīcijas aktīvistu, kas piedalījās 27.jūlija demonstrācijā.

Atsaucoties uz «atvērto avotu» informāciju, Izmeklēšanas komiteja norādīja, ka aktīvists Sergejs Fomins aizbēdzis no likumsargiem, izejot cauri kordonam, rokās turot citu cilvēku mazuli.

Viņam un vairākiem citiem cilvēkiem par piedalīšanos «masu nekārtībās» draud līdz astoņiem gadiem cietuma, ja viņi tiks notiesāti.

Pēdējo nedēļu nesankcionētās protesta akcijas Maskavā ir saistītas ar amatpersonu atteikumiem reģistrēt kā kandidātus Maskavas domes vēlēšanām vairākus pazīstamus opozīcijas līderus. Daudzi no viņiem ir aizturēti un atsevišķiem aktīvistiem piemēroti administratīvie aresti.

Lai startētu vēlēšanās, kandidātiem vispirms ir jāsavāc pilsētas iedzīvotāju paraksti, bet amatpersonas atteikušās vairākus kandidātus reģistrēt, apgalvojot, ka daži paraksti esot viltoti.

Opozicionāri uzstāj, ka aizliegums startēt vēlēšanās ir patvarīgs un ka pārbaužu procedūra ir vērsta pret viņiem.

Daudzi maskavieši norāda, ka viņu paraksti opozicionāru atbalstam nepamatoti pasludināti par nederīgiem, bet centieni veikt pārbaudes ignorēti.

Opozīcija cer, ka 8. Septembrī gaidāmajās vēlēšanās spētu darīt galu Kremļa lojālistu monopolam Maskavas pašvaldībā.

Maskavas dome lemj par vairāku miljardu eiro lielo galvaspilsētas budžetu, tomēr tā nav politiski neatkarīga no pilsētas mēra un Putina sabiedrotā Sergeja Sobjaņina.

Komentāri (22)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu