Salu tilta lietā KNAB rosina apsūdzēt astoņas personas (11)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Apsūdzētais bijušais Rīgas domes Satiksmes departamenta būvdarbu vadības nodaļas vadītājs Uģis Broža atbild uz žurnālistu jautājumiem pirms Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesas sēdes, kur sāks izskatīt krimināllietu par Barona ielas remonta dokumentu viltošanu.
Apsūdzētais bijušais Rīgas domes Satiksmes departamenta būvdarbu vadības nodaļas vadītājs Uģis Broža atbild uz žurnālistu jautājumiem pirms Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesas sēdes, kur sāks izskatīt krimināllietu par Barona ielas remonta dokumentu viltošanu. Foto: Evija Trifanova/LETA

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) pagājušajā nedēļā nosūtījis prokuratūrai Salu tilta rekonstrukcijas krimināllietu, rosinot sākt kriminālvajāšanu pret astoņām personām, vēsta Latvijas Televīzija. Apsūdzēto vidū ir Rīgas domes Satiksmes departamenta Būvdarbu vadības nodaļas bijušais vadītājs Uģis Broža, bet iespējamie valsts budžetam nodarītie zaudējumi tiek lēsti vairāk nekā €302 000 apmērā.

KNAB rosina bijušo Būvdarbu vadības nodaļas vadītāju Brožu apsūdzēt par dokumentu viltošanu un izmantošanu, dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu, tirgošanos ar ietekmi un nepatiesu ziņu norādīšanu deklarācijā. Broža jau ir apsūdzēts patlaban Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesā esošajā krimināllietā par dokumentu viltošanu saistībā ar ceļu seguma atjaunošanu Rīgā, Krišjāņa Barona ielā.

Starp astoņiem aizdomās turētajiem, kurus tagad rosināts apsūdzēt, ir arī četri toreizējie uzņēmuma "LNK Industries" darbinieki. Tāpat rosināts apsūdzēt tilta rekonstrukcijā iesaistītu būvuzraugu, projektēšanas vadītāju un būvdarbu vadītāju, liecina aģentūras LETA rīcībā esošā informācija.

Iespējamie pašvaldības budžetam nodarītie zaudējumi ir 302 837 eiro.

"LNK Industries" sabiedrisko attiecību un mārketinga projektu vadītāja Inga Domka  norādīja, ka uzņēmums ir gandarīts, ka beidzot šajā procesā ir virzība. "Nepamatotajiem mēģinājumiem piedēvēt uzņēmumam likuma pārkāpumus šajā lietā nav pamata. Šis process jau velkas pārāk ilgi, tāpēc objektīva apstākļu izvērtēšana prokuratūrā vai tiesā ļaus izslēgt neobjektīvu un aizspriedumos balstītu spriedelēšanu par šo gadījumu," norādīja Domka.

Šī lieta saistīta ar iepirkumu par Salu tilta kompleksa būvdarbu veikšanu. Līgums paredzēja, ka par 1 818 348 eiro ar pievienotās vērtības nodokli tiks veikta ietvju norobežojošo bloku nomaiņa uz tilta pār Daugavu un Mazo Daugavu, seguma remontdarbi Zaķusalas krastmalas posmam, ratiņu nobrauktuvju un trepju izbūve Zaķusalā, kā arī betona bruģa seguma izbūve uz tilta pār Daugavu, Mazo Daugavu un Zaķusalā.

Iepirkumu uzraudzības biroja (IUB) mājaslapā pieejamā informācija liecina, ka līgums starp Satiksmes departamentu un "LNK Industries" tika noslēgts 2015.gada 8.septembrī. Par šo iepirkumu tika saņemtas trīs sūdzības, taču IUB tomēr atļāva šo līgumu noslēgt.

Neminot personu vārdus, KNAB informēja, ka birojs 2.augustā nosūtījis krimināllietas materiālus Ģenerālprokuratūrai kriminālvajāšanas sākšanai pret septiņām fiziskām personām un vienu amatpersonu.

Spriežot pēc KNAB infografikas, amatpersona vienojusies ar vienu no fiziskajām personām par iepirkuma norisi. Abas personas pārrunāja, izstrādāja un saskaņoja plānotā iepirkuma nianses, termiņus un realizācijas iespējas atbilstoši šīs privātpersonas pārstāvētā uzņēmuma "LNK Industries" interesēm.

Tad Rīgas domes Satiksmes departaments izsludināja iepirkumu un iepirkumu komisija par uzvarētāju atzina "LNK Industries" par kopējo summu 1 818 348 eiro. Darbu izpildes termiņš tika noteikts 14 dienas.

Pēc tam Rīgas domes amatpersona un vairāki aizdomās turētie viltoja dokumentus, lai izvairītos no būvtermiņu pārkāpuma un soda naudas maksāšanas, faktiski darbu izpildot 63 dienās.

Komentāri (11)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu