Pārskatīs sociālā darba speciālistu profesijas standartu

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ieva Lūka/LETA

Labklājības ministrijas (LM) aplēses liecina, ka Latvijā trūkst vairāk nekā 500 sociālā darba speciālistu, tamdēļ tā sākusi sociālā darba speciālista profesijas standarta pārskatīšanu, lai uzlabotu sociālā darba praksi atbilstoši sabiedrības vajadzībām un profesijas attīstības tendencēm pasaulē, sacīja LM Komunikācijas nodaļas vadītāja Aiga Ozoliņa.

"Sociālais darbs Latvijā ir profesija ar pastāvīgi pieaugošu pieprasījumu, bet vienlaikus apdraudēta speciālistu trūkuma dēļ," skaidroja Ozoliņa. Saistībā ar sabiedrības novecošanos, migrāciju, bruņotiem konfliktiem un globalizācijas tendencēm, pasaulē kopumā tuvākajos desmit gados būs nepieciešams sociālā darba speciālistu loku papildināt vismaz par miljonu, viņa lēsa.

Viņa sacīja, ka arī Latvijā sabiedrība strauji noveco un pieaug ar izdegšanu un depresiju saistītu arodslimību skaits. Pasliktinās jauniešu garīgās veselības stāvoklis un saglabājas būtisks no vielām un procesiem, piemēram, azartspēlēm, atkarīgu cilvēku skaits. Papildus tam nemazinās vardarbības ģimenē gadījumu skaits un virknei ģimeņu ar bērniem nepieciešams intensīvs atbalsts.

Ozoliņa stāstīja, ka sociālie darbinieki nemitīgi saskaras ar sarežģītām situācijām, nepietiekamā darbinieku skaita dēļ veidojas pārslodze, esošā izglītība ne vienmēr sniedz pietiekamu zināšanu kopumu darbam ar klientiem, tādējādi paši sociālie darbinieki ir pakļauti profesionālai izdegšanai un pat nomāktībai.

Uzlabot un noturēt sociālā darba profesijas kvalitāti un sekmēt profesijas pievilcību, lai sociālo darbinieku skaits palielinātos, ir viens no aktuāliem LM darba uzdevumiem. Labklājības ministre Ramona Petraviča (KPV LV) uzskata, ka profesionālam sociālajam darbam ir nozīmīga loma sociālās politikas īstenošanā. Sociālā taisnīguma, cilvēktiesību un individuālo atšķirību ievērošanas principi ir būtiskas sociālā darba pamatvērtības, uzsvēra ministre.

Šī gada augustā LM, pamatojoties uz vairāku gadu laikā veikto pētījumu, profesionālās pilnveides mācību un profesijas analīzes rezultātiem, kas iegūti projekta "Profesionālā sociālā darba attīstība pašvaldībās" īstenošanas laikā, sākusi sociālā darba profesijas standarta pārskatīšanu, sacīja Ozoliņa.

Pirmā profesijas standarta pārskatīšanas un pilnveides darba grupa sāks darbu septembrī. Tajā aicināti piedalīties sociālā darba praktiķi, pakalpojumu lietotāji, sociālo dienestu pārstāvji, augstskolu docētāji, sociālā darba un sociālo pakalpojumu politikas veidotāji.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu