Ratass ar Džonsonu pārrunājis abu valstu aizsardzības sadarbību un digitalizācijas jautājumus

LETA/BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

Igaunijas premjerministrs Jiri Ratass otrdien Londonā tikās ar Lielbritānijas jauno premjeru Borisu Džonsonu un pārrunāja abu valstu aizsardzības sadarbību un digitalizācijas jautājumus.

Ratass bija pirmais kādas Eiropas Savienības (ES) valsts valdības vadītājs, kurš ticies ar jauno britu premjeru.

Igaunijas valdības preses dienestā ziņu aģentūru BNS informēja, ka tikšanās laikā Ratass uzsvēris, ka Lielbritānija ir bijusi un ir nozīmīga partnere Igaunijai, Eiropas Savienībai un NATO drošības garantēšanā Eiropā.

Abu valstu valdību vadītāji runājuši arī par gaidāmo Lielbritānijas izstāšanos no ES.

Eiropas Savienībai ir svarīgi, lai Lielbritānijas izstāšanās no bloka notiktu atbilstoši panāktajam līgumam, sacījis Igaunijas premjers, norādot, ka pusēm ir jāsaglabā ciešas attiecības arī pēc "Brexit".

"Lielbritānija bija un ir mūsu tuva partnere un draugs Eiropā un nozīmīgs sabiedrotais NATO. Mūs saista kopīgas intereses un sadarbība ļoti daudzās jomās no aizsardzības līdz ekonomikai," viņš teicis.

"Mēs saņēmām nozīmīgu apstiprinājumu tam, ka Lielbritānijas izstāšanās no ES nenozīmē aiziešanu no Eiropas un ka mūsu divpusējās sadarbība aizsardzības jomā turpināsies," sacījis Ratass.

Džonsons viņam apliecinājis, ka Lielbritānijā dzīvojošo Igaunijas pilsoņu tiesības tiks aizsargātas arī pēc valsts izstāšanās no ES.

Ratass paudis Igaunijas vēlmi pastiprināt ciešo partnerību un sadarbību ar Lielbritāniju. "Mūs ar Lielbritāniju saista cieša sadarbība aizsardzības, kiberdrošības un digitalizācijas jomā, kā arī dažādās starptautiskās organizācijās, vispirms jau NATO. Ceram uz ciešu un atklātu sadarbību ar jauno Lielbritānijas valdību," teicis Ratass un uzaicinājis Džonsonu apmeklēt Igauniju.

Tikšanās laikā runāts arī par abu valstu sadarbību digitalizācijas un kiberdrošības jomās, kas kļūstot arvien ciešāka. Džonsons izrādījis interesi par sadarbību digitālās veselības aprūpes jomā.

Ratass uzaicinājis Džonsonu apmeklēt digitālo samitu, kas septembrī notiks Tallinā.

Jiri Ratass un Boriss Džonsons
Jiri Ratass un Boriss Džonsons Foto: EPA/Scanpix

Pirmdien, otrdien un trešdien Ratass oficiāli ir atvaļinājumā, bet ceturtdien aprit simt dienas kopš jaunās Igaunijas valdības izveides.

Lielbritānija veido pamatu NATO kaujas grupai, kas izvietota Tapā. Pašlaik Lielbritānijas iznīcinātāji no Emari bāzes veic patrulēšanas misiju Baltijas valstu gaisa telpā, kā arī notiek abu valstu militārā sadarbība citās institūcijās un misijās.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu