Policija atklājusi zemes un meža izkrāpšanas afēru, kurā iesaistītas arī divas valsts amatpersonas (6)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Valsts policija

Valsts policija (VP) atklājusi zemes un meža izkrāpšanas afēru, kurā iesaistītas arī divas valsts amatpersonas.

2018.gadā Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldē (ENAP) tika sākts kriminālprocess pret astoņām personām saistībā ar nekustamā īpašuma iespējamu prettiesisku iegūšanu, informēja VP.

Izmeklēšanā likumsargi noskaidroja, ka personu grupa 2018.gadā organizēja viltota privātā testamenta izgatavošanu un iesniegšanu notāram par nekustamo īpašumu Dagdas novadā. Tā īpašniece nomira jau 2001.gadā, un viņai nebija mantinieku. Īpašuma kopējā platība bija 46,7 hektāri, tai skaitā 30,5 hektāri meža un 7,7 hektāri lauksaimniecības zemes.

Zvērināts notārs, nepamanīdams neko aizdomīgu, nokārtoja mantojuma lietu, kā rezultātā šī personu grupa prettiesiski savā īpašumā ieguva minēto nekustamo īpašumu.

Pēc tam personu grupa šo īpašumu pārdeva citai personai - labticīgam ieguvējam, kurš uzreiz pēc īpašuma iegādes bija veicis meža izstrādi.

Jau sākotnēji kriminālprocess bija kvalificēts pēc Krimināllikuma pantiem par krāpšanu, dokumenta viltošanu un viltota dokumenta realizēšanu un izmantošanu, apzināti nepatiesu paziņojumu vai iesniegumu notāram un par noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizāciju.

Atklājot šo noziedzīgo shēmu, ENAP izdevies novērst iespējamo noziedzīgo nodarījumu, kura kaitējuma apmērs ir vairāk nekā 175 000 eiro. Par cietušo lietā atzīts Valsts ieņēmumu dienests, jo bezmantinieka manta piekritīga valstij.

Ņemot vērā, ka pirmstiesas izmeklēšanas laikā veiktas nepieciešamās izmeklēšanas darbības, tika pieņemts lēmums par kriminālprocesa nodošanu Rīgas tiesas apgabala prokuratūrai kriminālvajāšanas sākšanai.

Izmeklēšanas laikā pret divām valsts amatpersonām, kuras palīdzēja personu grupai iegūt testamenta sastādīšanai nepieciešamās ziņas, tika izdalīti atsevišķi kriminālprocesi. Šie kriminālprocesi kvalificēti pēc Krimināllikuma panta par neizpaužamu ziņu izpaušanu.

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu