Sandis Ģirģens liek Ķuzim sagatavot policijas darba uzlabošanas plānu (2)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Iekšlietu ministrs Sandis Ģirģens
Iekšlietu ministrs Sandis Ģirģens Foto: Zane Bitere/LETA

Iekšlietu ministrs Sandis Ģirģens šodien bija aicinājis uz pārrunām Valsts policijas priekšnieku Intu Ķuzi, jo ministrs nav apmierināts ar policijas darbu, izmeklējot vairākas skaļas lietas, to skaitā par prokurora automašīnas dedzināšanu Kuldīgā, tā šovakar ziņo TV3.

Pēdējā laikā Latviju satricinājuši vairāki skaļi noziegumi, un ministrs uzskata, ka sabiedrībā radušās bažas par policijas spējām vainīgos notvert un saukt pie atbildības. Kā piemērus Sandis Ģirģens min Kuldīgā notikušo prokurora automašīnas dedzināšanu un Mārupē nošautā advokāta un bijušā tiesneša Ulda Bērziņa lietu. Ministrs uzskata, ka izmeklēšanai šajās lietās jābūt straujākai, tādēļ policijas priekšniekam viņš uzdevis sagatavot plānu darba uzlabošanai. Ja Inta Ķuža ierosinājumi ministru nepārliecinās, Valsts policijas priekšnieks amatu var zaudēt.

Iekšlietu ministrs Sandis Ģirģens TV3 sacīja, ka tuvākajā laikā Valsts policijas priekšnieks reprezentēs izmaiņu plānu, kādā veidā un kādiem līdzekļiem uzlabot Valsts policijas darbu, it sevišķi izmeklēšanas kvalitāti. Ja ministram neradīsies pārliecība, ka šie procesi uzlabosies, pastāv divi scenāriji: darba uzteikšana, vai rotācija.

Iekšlietu ministrs arī uzdevis Iekšējās Drošības birojam sākt pārbaudi, vai Valsts policijas Krāslavas iecirkņa amatpersonu darbībā nav saskatāmas noziedzīga nodarījuma pazīmes. Krāslavā vairāki jaunieši līdz nāvei piekāva citu jaunieti, taču policija tā arī tiesai nelūdza aizdomās turamo apcietināt.

Intervijā LTV raidījumam "Rīta Panorāma" Ģirģens sacīja, ka viņa neapmierinātībai ar policijas darbu ir arī medaļas otra puse, jo viņš saprot, ka ir izteikts izmeklētāju trūkums un viņam nav resursu, lai spētu darbā piesaistīt profesionāļus.

Jau ziņots, ka 20.jūlija vakarā Mārupē notikušā nozieguma rezultātā bojā gājis advokāts Uldis Bērziņš, kurš sašauts, ierodoties mājās un sastopot laupītājus. Bērziņš ar šautām brūcēm nogādāts slimnīcā, taču tur miris.

Policijai zināms, ka vismaz divi noziedznieki bija ielauzušies privātmājā Mārupes novadā, sasējuši 1940.gadā dzimušo mājas saimnieci un laupījuši māju. Kad mājās ieradies Bērziņš ar sievu, maskās tērpušies noziedznieki, izvairoties no sagūstīšanas, bēguši prom un no šaujamieroča izdarījuši vairākus šāvienus Bērziņa virzienā.

Policija atzinusi, ka notikušais ir ārkārtējs gadījums. Tāpat šis ir šogad pirmais bruņotas laupīšanas gadījums Latvijā. Latvijā gan kopumā laupīšanu skaits samazinās.

Policija patlaban neizskata versiju, ka advokāts nogalināts savas profesionālās darbības dēļ.

Pēdējais gadījums Latvijā, kad nogalināts advokāts, notika pērn maijā. Toreiz, 2018.gada 30.maija rītā, tika nošauts advokāts un maksātnespējas administrators Mārtiņš Bunkus, kad viņš ar automašīnu brauca garām Rīgas Meža kapiem. Īsi pēc slepkavības netālu no notikuma vietas tika atrasta sadedzināta ar viltotiem valsts numuriem aprīkota automašīna, kura, visticamāk, bija saistīta ar slepkavību.

Tāpat 17.jūlijā Ģirģens uzdeva veikt policijai intensīvu izmeklēšanu par gadījumu, kad Kuldīgas novadā naktī, iespējams, aizdedzināta Kuldīgas rajona prokuratūras prokurora, bijušā Kuldīgas policijas iecirkņa priekšnieka Ginta Mežiņa automašīna.

Pirms diviem mēnešiem Kuldīgas vecpilsētā notika līdzīgs noziedzīgs nodarījums, kad tika ļaunprātīgi aizdedzinātas divas uzņēmēja Roalda Ciņa ģimenei piederošas automašīnas. Pašvaldība sniedza Valsts policijai videonovērošanas kameru ierakstus, lai palīdzētu nozieguma izmeklēšanā.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu