Tramps: ASV trūkst politiskās gribas triecienšauteņu pieejamības ierobežošanai (8)

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
ASV prezidents Donalds Tramps
ASV prezidents Donalds Tramps Foto: SIPA/Scanpix

ASV trūkst politiskā atbalsta stingrākas kontroles noteikšanai triecienšauteņu pieejamībai, trešdien paziņojis ASV prezidents Donalds Tramps.

Tramps žurnālistiem sacīja, ka viņš un Kongresa līderi atbalsta likumprojektu, kas novērstu ieroču nonākšanu garīgi slimu cilvēku rokās.

"Es domāju, ka pārbaudes ir svarīgas. Es nevēlos ielikt ieročus garīgi nestabilu cilvēku rokās," sacīja Tramps. Taču viņš atbildēja noraidoši, kad žurnālisti viņam jautāja, vai ASV varētu aizliegt tādus pusautomātiskos ieročus, kādi tika izmantoti trīs masu apšaudēs ASV pēdējo divu nedēļu laikā.

"Es varu jums pateikt, ka šobrīd tam trūkst politiskās apetītes," sacīja Tramps.

"Es varu izdarīt tikai to, ko varu," viņš piebilda.

"Es domāju, ka pastāv liela vēlme kaut ko darīt, lai pārliecinātos, ka garīgi nestabili, nopietni slimi cilvēki nenēsā ieročus," sacīja Tramps, norādot, ka tik spēcīgu gribu redz pirmo reizi, taču piebilda, ka tas neattiecas uz zināma tipa ieročiem.

Apšaudē tirdzniecības kompleksā ASV Teksasas štatā Elpaso sestdien dzīvību zaudēja 22 cilvēki, bet apšaudē Deitonā, ASV Ohaio štatā, svētdien gāja bojā deviņi cilvēki.

28.jūlijā apšaudē Gilrojā, ASV Kalifornijas štatā, tika nogalināti trīs cilvēki.

Visās trīs apšaudēs uzbrucēji izmantoja automātus "AR-15" un "AK-47", kas oriģināli tika izstrādātas kara vajadzībām, bet pašreiz ir plaši pieejamas ASV.

Šie ieroči izmantoti arī vairākās citās apšaudēs ASV pēdējos desmit gados.

Aktīvisti, kas atbalsta ieroču kontroles pastiprināšanu, apgalvo, ka šo automātu aizliegšana samazinātu masu apšaudēs nogalināto skaitu.

Sabiedrībā atbalsts šādu ieroču aizliegumam pēc masu apšaudēm parasti pieaug, taču tas nav noturīgs, liecina aptaujas.

Komentāri (8)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu