Kirgizstānā specvienības mēģinājums arestēt eksprezidentu beidzas ar nāvējošu apšaudi (11)

TVNET/BBC
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

Kirgizstānas drošības dienesti centās ielauzties korupcijā apsūdzētā eksprezidenta Almazbeka Atambajeva privātmājā, lai viņu apcietinātu, taču bijušā politiķa apsardze un atbalstītāji atklāja uguni uz specvienību, kas bija bruņota tikai ar gumijas lodēm, vēsta raidorganizācija BBC.

Drošības spēku un eksprezidenta apsargu sadursmē viens specvienības darbinieks tika nāvējoši sašauts.

Tiek uzskatīts, ka Atambajevs joprojām ir savā privātmājā, kas atrodas ārpus Biškekas. 

Drošības dienests norāda, ka specvienība speciālā operācijā, bruņojusies vien ar gumijas lodēm, centās ieņemt Atambajeva privātmāju, lai politiķi aizturētu. Taču Atambajeva apsardze sāka apšaudi.

Foto: EPA/AFP/AP/ScanPix

Kirgizstānas Veselības ministrija paziņojusi, ka incidentā Koitašas ciemā pavisam esot tikuši savainoti 45 cilvēki, kuru vidū bija vairāki specvienības darbinieki.

"Specvienības virsnieks ar šautu brūci ārkārtīgi smagā stāvoklī tika aizvests uz slimnīcu. Par spīti ārstu mēģinājumiem glābt viņa dzīvību, viņš nomira," teikts ministrijas paziņojumā.

Vietējie mediji raksta, ka Atambajeva apsardze sagūstīja sešus drošībniekus.

Atambajeva darbinieki arī atņēmuši vairākus ieročus specvienībai, kas bija spiesta atkāpties, sacīja notikušā aculiecinieks Mirbeks Aitikejevs.

Foto: EPA/AFP/AP/ScanPix

Pēc tam, kad pēc abu pušu sarunām sagūstītie atbrīvoti, specvienība naktī uz ceturtdienu devusies projām no Koitašas.

"Atambajevs joprojām atrodas mājā," teica aculiecinieks. "Baumo, ka uz turieni sūtīšot papildspēkus."

Operācijas sākums redzams Aitikejeva uzņemtajā video:

Šā gada jūlija beigās Almazbekam Atambajevam tika atņemta tiesiskā imunitāte, jo Ģenerālprokuratūra atzina par pamatotām vairāku parlamenta deputātu pret viņu izvirzītās apsūdzības korupcijā un nelikumīgā lielu materiālo vērtību iegūšanā.

Formāli Atambajevu tagad drīkst mēģināt aizturēt, jo viņš trīs reizes pēc kārtas ignorējis pavēstes, ar kurām aicināts ierasties pie izmeklētājiem, kas izskata lietu, kurā viņam ir liecinieka statuss.

Kirgizstānas prezidenta amatu Almazbeks Atambajevs ieņēma no 2011. līdz 2017. gadam, kad amatā stājās pašreizējais valsts galva Soronbajs Džeenbekovs. Tolaik Atambajevs un Džeenbekovs bija sabiedrotie, bet vēlāk viņu attiecības pasliktinājās.

Komentāri (11)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu