Ražots Černobiļā: jau drīzumā varēs iegādāties degvīnu no "mirušās zonas" graudiem un ūdens (12)

TVNET/BBC
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: publicitātes

"Tā ir vienīgā pudele pasaulē - kad to paņemu, man trīc rokas," saka Portsmutas Universitātes profesors Džims Smits. Degvīns "Atomik" zinātnieku uzraudzībā ražots no graudiem un ūdens, kas iegūti Černobiļas AES atsvešināšanas zonā, vēsta raidorganizācija BBC.

Tas ir pirmais patēriņa produkts, kas nāk no pamestās zonas ap kodolkatastrofas vietu.

Zinātnieku komanda sāka projektu, iestādot rudzus atsvešināšanas zonā. Destilēšanas procesā arī tika izmantots ūdens no zonas, kuru evakuēja pēc 1986.gadā katastrofas Černobiļas AES ceturtajā reaktorā.

Degvīnu izstrādājuši zinātnieki, kuri jau gadiem ilgi strādājuši Černobiļas AES atsvešināšanas zonā, pētot, kādu iespaidu uz dzīvo dabu un augsni atstājusi kodolkatastrofa.

Ieņēmumus no degvīna tirdzniecības plānots novirzīt Ukrainas reģioniem, kas joprojām izjūt pirms 33 gadiem notikušās katastrofas ekonomiskās sekas.

GALERIJA: Tūristu bums Černobiļā

Vai "Atomik" degvīns ir radioaktīvs?

"Tas ir ne vairāk radioaktīvs kā jebkurš cits degvīns," norāda Smits. "Jebkurš ķīmiķis jums pateiks - kad kaut ko destilē, visi piemaisījumi paliek atkritumproduktos."

"Mēs paņēmām rudzus ar nelielu piesārņojumu un Černobiļas pazemes ūdeņus, un tad tos destilējām. Palūdzām draugiem Sauthemptonas Universitātē, kur ir fantastiska radiācijas analīzes laboratorija, mēģināt sameklēt radiācijas pēdas. Viņi neko nevarēja atrast," skaidro zinātnieks.

Viens no jaunā uzņēmuma "Chernobyl Spirit Company" dibinātājiem ir zinātnieks Genādijs Laptevs, kurš strādā Ukrainas Hidrometeoroloģijas institūtā Kijevā. Viņš norāda - "Atomik" degvīns ir apliecinājums tam, ka iespējams produktīvi izmantot Černobiļas atsvešināšanas zonas zemi.

"Mums nav zeme vienkārši jāpamet novārtā," uzsver Laptevs. "Varam to daudzveidīgi izmantot. Ir iespējams saražot produktus, kas pilnībā brīvi no radiācijas."

GALERIJA: TVNET reportāža no Černobiļas

Kāpēc zinātnieki ražoja tieši degvīnu?

Daļēji šāds lēmums tika pieņemts tāpēc, ka destilācijas procesā no radiācijas skartiem graudiem var iegūt tīru, nepiesārņotu produktu. Tomēr profesors Smits uzsver, ka zinātnieku iecere bija ne tikai radīt neparastu alkoholisko dzērienu, bet arī atbalstīt Černobiļas atsvešināšanas zonas tuvumā esošos ciemus, kuru iedzīvotāji joprojām izjūt pirms vairāk nekā 30 gadiem notikušās kodolkatastrofas ekonomiskās sekas.

"Vairumam šeit dzīvojošo cilvēku nav pieejams sabalansēts uzturs, labi veselības aprūpes pakalpojumi, darbavietas vai investīcijas," norāda Smits, kurš Černobiļas tuvumā strādā kopš 90.gadiem.

Pagaidām saražota tikai viena "Atomik" degvīna pudele. Taču zinātnieki plāno, ka līdz gada beigām tiks saražotas 500 pudeles, ko sākumā pārdos tūristiem Černobiļas atsvešināšanas zonā.

Peļņu no Černobiļas degvīna pārdošanas varētu novirzīt tuvējiem apdzīvotajiem ciemiem, viņš cer. Pārējā nauda tiks ieguldīta uzņēmuma attīstībā.

"Es domāju, ka 30 gadus vēlāk šā reģiona nopietnākā problēma ir ekonomiskā attīstība, nevis radioaktivitāte," uzskata Smits.

Černobiļas ekonomikas stimulēšanas plāni

Profesors Smits nav vienīgais, kurš tā domā. Pēc amerikāņu miniseriāla "Chernobyl" ("Černobiļa") iznākšanas ievērojami palielinājās tūristu plūsma uz kodolkatastrofas apkaimi. Izmantojot reģiona no jauna iegūto popularitāti, Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis nācis klajā ar strīdīgi vērtētu plānu tur veicināt tūrismu.

GALERIJA: Kadri no seriāla "Černobiļa"

Zelenska parakstītā stratēģija paredz, ka atsvešināšanas zonā 30 kilometru rādiusā ap Černobiļas AES (pār kuru nesen tika atklāts jauns kupols) tiks iekārtots "zaļais koridors" tūristiem, ziņo UNIAN. Tāpat tikšot pielikts punkts sīkajai korupcijai, kuras dēļ pie kontrolpunktiem mēdzot veidoties rindas un daļa apmeklētāju tiekot patvaļīgi atraidīti.

Stratēģijas galvenais mērķis - izmantojot no jauna iemantoto sabiedrības interesi un potenciālās investīcijas, padarīt Černobiļu par vienu no galvenajiem Ukrainas ekonomikas cēlējspēkiem. "Šodien es parakstīju rīkojumu, kas iesāks atsvešināšanas zonas pārtapšanu vienā no jaunās Ukrainas izaugsmes punktiem," jūlijā paziņoja Zelenskis.

"Pārstāsim beidzot baidīt apmeklētājus un pārveidosim atsvešināšanas zonu par topošo zinātnes un tūristu magnētu," aicināja prezidents. "Izveidosim šeit brīvības zemi, kas kļūs par vienu no jaunās Ukrainas simboliem - bez korupcijas, bez stulbiem likumiem, ar investīcijām un nākotni."

Tomēr eksperti brīdinājuši, ka šādus plānus nevajadzētu pieņemt vieglprātīgi, jo jārēķinās ar augsto radioaktivitāti un tās iespējamo ietekmi uz cilvēku veselību.

GALERIJA: Vēsturiski kadri no Černobiļas traģēdijas vietas

Komentāri (12)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu