Arhitektūras mistērija: kādēļ Āzijas pilsētu ēkās izbūvē caurumus? (3)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: Unsplash

Apmeklējot tādas Āzijas pilsētas kā Honkonga, Singapūra, Pekina, Tokija vai Bangkoka, ievērosi ne mazums debesskrāpju, kuru vidū ir izbūvēti caurumi. Lai gan sākotnēji varētu šķist, ka tā ir neparasta arhitektūras forma, caurumiem jeb izbūvētiem "logiem" celtņu vidū ir praktiska nozīme.  

Caurumi, spraugas un tukšumi ēkās ir arhitektoniska parādība pasaules lielākajās pilsētās, taču to vidū izceļas Honkonga. Šī lielpilsēta ir īpaši blīvi apdzīvota, tāpēc vairums tās iedzīvotāju dzīvo šauros dzīvokļos debesskrāpjos vai daudzstāvu blokmājās. Taču jau  pirmajās uzceltajās daudzstāvu ēkās Āzijas arhitekti ir iekļāvuši caurumus.

Foto: Unsplash

Sākotnēji Rietumeiropas un Ziemeļamerikas arhitekti prātoja, ka ēkās atstāti caurumi ir viens no fen šui paņēmieniem arhitektūrā ar mērķi piesaistīt veiksmi ēkas pastāvēšanai, laimi un pārticību ēkas iemītniekiem.

Tika minēts, ka caurumi ēkās ir ieeja garīgajiem pūķiem - ēkas bez caurumiem bloķē šo mistisko būtņu ceļu, tāpēc ēkas iedzīvotājiem neveiksies.

Lai gan šādi minējumi ir diezgan abstrakti un varbūt kādai ēkai caurumi ir izbūvēti tieši šo iemeslu dēļ, tomēr vairumā gadījumu iemesls ir praktisks. 

Foto: Unsplash

Viens no slavenākajiem caurumu piemēriem ir Honkongas slavenā viesnīca "The Repulsive Bay". Viesnīcas vecākā daļa ir celta jau 1920. gadā, taču 1982. gadā piedzīvoja pārmaiņas - šeit piebūvēja milzīgu augstceltni ar caurumu vidū, bet veco viesnīcu nojauca. Šis bija viens no pirmajiem šāda veida arhitektūras piemēriem Āzijā, portālam CNN atklāja Martins Savjers, Honkongas un Šanhajas viesnīcu nekustamo īpašumu nodaļas vadītājs.

Milzu viesnīca aizņem teju 89 000 kvadrātmetru no Honkongas pludmales teritorijas, un tās vidū arhitekti ir atstājuši 16 metrus platu un 24 metrus augstu caurumu. 

 "The Repulsive Bay" viesnīca
 "The Repulsive Bay" viesnīca Foto: Wikimedia Commons

"Šis bija kaut kas jauns un nebijis, tāpēc viesnīcas dizains šokēja daudzus vietējos iedzīvotājus," stāsta Honkongas iedzīvotāja no Skotijas, Anna Tsanga. Vietējo vidū pastāv baumas par garīgu iemeslu ēkas neparastajam dizainam, un tieši šis aspekts palīdzēja Honkongas iedzīvotājiem samierināties ar vecās ēkas zaudējumu. "Tas notika aptuveni tā: "Zaudējām senu ēku un tās vietā uzcēla jaunceltni, taču šai ēkai piemīt mistisks un mītisks aspekts"," portālam atklāj Tsanga. 

Iemesls caurumam viesnīcā nav saistīts ar mitoloģiju.

1980. gadā Honkongā sākās masveidīga blokmāju celtniecība - šādas ēkas būvēja citu citai  blakus, un katra no tām stiepās arvien augstāk un augstāk. Šādu māju ansambļi veidoja vizuālu sienu, kas bloķēja iedzīvotājiem skatu uz atlikušajām dabas ainavām - parkiem, jūru, mežiem vai dārziem, tāpēc daudzi arhitekti sāka iekļaut caurumus ēkā. Arī "The Repulsive Bay" bija viena no ēkām, kuras plānojumā iekļāva caurumu - tas paredzēts, lai vietējie iedzīvotāji un tūristi spētu redzēt jūru, atrodoties kalnā vai kādā no ēkām otrpus viesnīcai.  

"Sienas" efekts Honkongas mikrorajonā
"Sienas" efekts Honkongas mikrorajonā Foto: Unsplash

"Jo vairāk tika uzceltas dzīvokļu ēkas, jo vairāk cilvēki no blakus esošajām mājām sāka sūdzēties par bloķētu skatu uz ainavu un arī gaisa ventilāciju," stāsta arhitekts Maikls Čiangs. "Mūsdienās daudzās Āzijas lielpilsētās valdība, pirms izsniedz atļauju kādas ēkas celtniecībai, pieprasa, lai ēkas struktūrās būtu iebūvēts kāds caurums vai šķirba," atklāj arhitekts. 

Komentāri (3)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu