Austrālijas parlamenta izlūkošanas komitejas vadītājs salīdzina centienus iegrožot Ķīnu ar neveiksmi nacistiskās Vācijas savaldīšanā (1)

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AP/Scanpix

Pasaules centieni ierobežot Ķīnas ietekmi atgādina katastrofisko neveiksmi mēģinājumos novērst nacistiskās Vācijas agresiju, ceturtdien brīdinājis Austrālijas parlamenta izlūkošanas komitejas priekšsēdētājs Endrjū Heistijs.

"Rietumi savulaik ticēja, ka ekonomikas liberalizācija dabiskā ceļā novedīs pie demokratizācijas Ķīnā. Tā bija mūsu Mažino līnija. Tā dotu mums tikpat lielu drošību kā tad, kad Francija ticēja, ka tās tērauda un betona nocietinājumu virkne to pasargās pret Vācijas virzīšanos uz priekšu 1940.gadā. Taču tās domu gājiens cieta katastrofālu neveiksmi. Francija nespēja novērtēt mobilās karadarbības evolūciju," publikācijā laikrakstā "Sydney Morning Herald" norādījis Heistijs.

"Līdzīgi kā Francija, Austrālija nav pamanījusi, cik mobils ir kļuvis mūsu autoritārais kaimiņš," uzsvēris deputāts.

"Nākamā desmitgade pārbaudīs mūsu demokrātiskās vērtības, mūsu ekonomiku, mūsu alianses un mūsu drošību kā neviens cits laiks Austrālijas vēsturē," prognozējis Heistijs.

Viņš piebildis, ka Austrālija nav pamanījusi komunisma ideoloģijas lomu Ķīnas infrastruktūras projektos Āzijas- Klusā okeāna reģionā, līdzīgi kā Rietumi savulaik neizprata bijušā Padomju Savienības diktatora Josifa Staļina motivāciju.

Austrālijas premjerministrs Skots Morisons paziņoja, ka Heistija viedoklis neatspoguļo valdības uzskatus, bet piebilda, ka Heistijam ir tiesības paust savu redzējumu.

Premjerministrs žurnālistiem sacīja, ka Austrālija cenšas sadarboties ar Ķīnu līdzīgi kā ar citām valstīm reģionā.

Ķīnas vēstniecība Austrālijā paziņoja, ka Heistijs ir atklājis savu "Aukstā kara mentalitāti un ideoloģiskos aizspriedumus" un kaitē abu valstu attiecībām.

"Vēsture ir pierādījusi un turpinās pierādīt, ka Ķīnas mierīgā attīstība ir iespēja, nevis drauds pasaulei," pavēstīja vēstniecība.

"Mēs aicinām atsevišķus austrāliešu politiķus noņemt krāsainās lēcas un paraudzīties uz Ķīnas attīstības ceļu objektīvi un racionāli," norādīja vēstniecība.

Austrālija cenšas uzturēt labas attiecības gan ar Ķīnu, gan ASV, taču tas kļūst arvien sarežģītāk. Lai gan Austrālijai ilgstoši izdevies izvairīties no Pekinas saniknošanas, attiecības saasinājušas nesenās domstarpības cilvēktiesību jomā un Austrālijas lēmums aizliegt Ķīnas kompānijai "Huawei" ieviest Austrālijā 5G tehnoloģijas.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu