Sešas ANO Drošības padomes valstis un Igaunija aicina Krieviju izvest karaspēku no Gruzijas (13)

TVNET/LETA/AP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

Sešas pašreizējās ANO Drošības padomes dalībvalstis un padomes nākamā dalībvalsts Igaunija Krievijas iebrukuma Gruzijā 11. gadadienā aicinājušas Krieviju izvest savus bruņotos spēkus no Gruzijas.

Pēc ANO Drošības padomes konsultācijām aiz slēgtām durvīm ceturtdien ASV, Beļģijas, Francijas, Igaunijas, Lielbritānijas, Polijas un Vācijas vēstnieki izplatīja paziņojumu, kurā pauž atbalstu Gruzijas neatkarībai, suverenitātei un teritoriālajai vienotībai.

Septiņas valstis paziņojumā uzsver, ka ir ārkārtīgi norūpējušās par to, ka palielinās Krievijas saiknes drošības jomā ar Gruzijas separātiskajām teritorijām Abhāziju un Dienvidosetiju, kā arī to, ka tiek nostiprināta šo teritoriju robeža ar pārējo Gruzijas teritoriju. Vēstnieki norāda, ka tas pagarina konfliktu, kā arī destabilizējoši ietekmē Gruziju un apkārtējo reģionu.

Maskava paziņojumā aicināta īstenot 2008.gada 12.augusta un 8.septembra vienošanās, kurās "ietvertas apņemšanās nodrošināt, lai bruņotie spēki atgriežas tajās pozīcijās, kurās tie bija pirms karadarbības sākuma, un tiek izveidots starptautisks drošības mehānisms".

Mihaila Saakašvili prezidentūras laikā 2008.gada augustā Gruzija mēģināja atgūt kontroli pār Dienvidosetiju, iesūtot tur savus bruņotos spēkus. Krievija uz to reaģēja ar savu bruņoto spēku iebrukumu Gruzijā, pēc kura Maskava atzina Dienvidosetijas un Abhāzijas neatkarību un izvietoja tur savas militārās bāzes.

ASV, Francija un Lielbritānija ir ANO Drošības padomes pastāvīgās dalībvalstis, Beļģija, Polija un Vācija ir nepastāvīgās dalībvalstis, savukārt Igaunija par padomes nepastāvīgo dalībvalsti uz diviem gadiem kļūs nākamgad.

Komentāri (13)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu