Honkongas demokrātijas atbalstītāji protestēs lidostā

Papildināts
TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AP/Scanpix

Demokrātiju atbalstošie aktīvisti piektdien sāka trīs dienu mītiņus Honkongas lidostā, cerot iegūt starptautisku atbalstu no ielidojošajiem pasažieriem. Protesti Honkongā turpinās jau trešo mēnesi.

"Nekādu nemiernieku, tikai tirānija," skandināja aktīvisti, no kuriem daļai bija sejas aizsargmaskas un ķiveres. Daļa aktīvistu bija tērpušies protestu kustībai raksturīgajā melnās krāsas apģērbā.

Aktīvisti apsēdās sagaidīšanas zālē uz grīdas un turēja plakātus ķīniešu un angļu valodā, nosodot policijas vardarbību pret demonstrantiem.

"Glābiet Honkongu no tirānijas un policijas brutalitātes," lasāms uz viena no plakātiem. Aktīvisti arī dalīja skrejlapas ar brīdinājumu par to, ka policija pilsētā izmanto asaru gāzi.

"Pajautā man par Honkongu," lasāms dažādās valodās uz norādēm, kas piestiprinātas apmēram tūkstoš akcijas dalībniekiem.

"Mēs vēlamies, lai vairāk cilvēku zinātu, kas notiek Honkongā," teica viens protestētājs.

Foto: AP/Scanpix

Atlidojušie pasažieri izskatās apjukuši par notiekošo ielidošanas zālē, daži apstājas nofotografēt notiekošo, bet citi aplūko skrejlapas.

"Mūsu demokrātija nav pilnīga, mums par to ir jācīnās," sacīja francūziete Klāra Budēna, piebilstot, ka "ir svarīgi, ka redzēt, kā iedzīvotāji cīnās par demokrātiju".

Informācija par mītiņu tika izplatīta sociālās saziņas vietnēs, izmantojot imitētu lidmašīnas iekāpšanas karti ar uzrakstu "Honkonga uz brīvību". Tā ir otrā reize, kad protestētāji cenšas savu vēstījumu izplatīt starptautiskajā lidostā.

Gaidāms, ka mītiņi lidostā turpināsies trīs dienas. Protesta akcija notiek nbez varas iestāžu atļaujas, bet iepriekšējā demonstrācija lidostā notika miermīlīgi, netraucējot gaisa satiksmi.

Honkongas lidostā ir ieviesti papildu drošības pasākumi, lai garantētu, ka neviens, kam nav biļetes, neiekļūst reģistrēšanās zonā. Protesta akcija notiek ielidojošo pasažieru sagaidīšanas zonā.

Lidostas pārvalde ceturtdien paziņoja, ka ir informēta par gaidāmajiem mītiņiem, bet uzsvēra, ka "lidostas darbs noritēs, kā ierasts".

Tūkstošiem Honkongas iedzīvotāju, tostarp stjuarti, 26.jūlijā piedalījās mītiņā lidostā, lai izglītotu apmeklētājus par protestiem, kas pārņēmuši pilsētu.

Lidostas apmeklētājus sagaidīja daudz melnā tērptu protestētāju, kas skandināja pret valdību vērstus saukļus, turēja plakātus un izdalīja skrejlapas.

Demonstranti ir rīkojuši protestus visā Honkongā, kā arī ir notikuši mītiņi ģimenēm, senioriem, juristiem un ierēdņiem, lai parādītu, ka viņu prasībām ir plašs un spēcīgs atbalsts.

Nedēļas nogalē ir izziņoti vairāki gājieni un protesti daudzviet Honkongā, tostarp "ģimeņu mītiņš".

Protestus sākotnēji izraisīja likumprojekts par aizdomās turēto izdošanu Ķīnai. Lai gan protestu spiediena rezultātā Honkongas parlaments likumprojektu atlika, protesti pārauguši plašā kustībā, pieprasot Pekinai pārtraukt centienus mazināt demokrātiju Honkongā un veikt demokrātiskas reformas.

Bijušajai britu kolonijai Honkongai, kas ir viens no pasaules lielākajiem finanšu centriem, ir autonomas teritorijas statuss, atšķirīga tieslietu sistēma un tās pilsoņiem ir paredzētas plašākas tiesības nekā pārējā komunistu pārvaldītajā Ķīnā. Šādu statusu līdz 2047.gadam jeb 50 gadus pēc atdošanas Ķīnai Honkongai noteic Londonas un Pekinas vienošanās.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu