Plānākais zelts pasaulē jeb “nanojūraszāle” varētu kļūt par revolūciju medicīnas tehnoloģijās (10)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Sunjie Ye/Advanced Science

Zinātnieki izgudrojuši jauna veida zeltu, kas varētu būt ļoti noderīgs medicīnas tehnoloģijās. Tiesa, nekāds laulības gredzens no tā nesanāks, jo tas ir tikai 2 atomus biezs, tātad aptuveni miljons reižu plānāks par cilvēka nagu.

Zinātnieki, kuri radīja šo zeltu, dēvē to par “nanojūraszāli”, jo tam ir zaļgans tonis un robaina forma, ko gan novērot var tikai ar mikroskopu.

Kā rakstīts pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā “Advenced Science”, šis teju neredzamais dārgakmens ir plānākā jebkad radītā zelta forma. Tas ir tik plāns, ka ir gandrīz divdimensionāls.

Kāpēc gan jārada kaut kas tik plāns un spīdīgs? Līdzīgi kā ārkārtīgi izturīgajam nanomateriālam grafēnam, šā zelta spēks slēpjas tā virsmas laukuma un apjoma attiecībā; plašā virsmas laukumā ķīmiskās reakcijas var norisināties bez papildu materiāla starp plāksnītes divām pusēm. Tas nanomateriālu padara ārkārtīgi efektīvu un noderīgu virknē medicīnas tehnoloģiju un elektronikā.

Foto: Sunjie Ye/Advanced Science

“Zelts ir ārkārtīgi efektīvs katalizators. Ņemot vērā, ka nanoplāksnītes ir tik plānas, katrs zelta atoms spēlē lomu katalīzes procesā, padarot to ļoti iedarbīgu,” komentēja viens no pētījuma autoriem Stīvens Evanss.

Šo spožo “jūraszāli” zinātnieki radīja, sakombinējot metiloranžo šķīdumu un citas ķimikālijas, to skaitā zelta un nātrija atšķaidītās mikstūras.

Pēc tam šo kombināciju ievietoja centrifūgā, kur zelts atdalījās un pārvērtās par 2 atomus plānām lapiņām.

Komentāri (10)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu