NVO šobrīd ir vismaz četri pretendenti SIF padomes priekšsēdētāja amatam

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Jānis Škapars/TVNET

Sabiedrības integrācijas fonda (SIF) priekšsēdētāja amatam no nevalstisko organizāciju (NVO) vidus šobrīd ir vismaz četri iespējamie pretendenti, paziņoja Kurzemes Nevalstisko organizāciju centra vadītāja Inese Siliņa.

Viņa norādīja, ka NVO pārstāvji šobrīd izskata visus iespējamos variantus, tāpēc šobrīd ir vismaz četri iespējamie kandidāti. Siliņa gan atteicās paust konkrētu cilvēku vārdus, norādot, ka šo cilvēku vārdi tāpat jau ir "apritē". Vienlaikus viņa atklāja, ka pretendentu vidū ir gan SIF padomes locekļi, gan arī citi NVO sektora biedri.

Arī biedrības "Kim?" izpilddirektore Laima Ruduša apstiprināja, ka tiek vērtēta iespēja SIF padomes priekšsēdētāja amatam izvirzīt SIF padomē šobrīd neesošu NVO sektora pārstāvi. Viņa uzsvēra, ka NVO ir svarīgi nodrošināt caurspīdīgu un atklātu konkursu uz SIF padomes priekšsēdētāja amatu.

Ruduša pastāstīja, ka NVO kopīgā sanākšana varētu notikt nedēļas sākumā, visticamāk, 13.augustā, un pēc tās arī varētu tikt atklāts kandidāta vārds.

Savukārt SIF padomes locekle un biedrības "Izglītības iniciatīvu centrs" direktore Daiga Zaķe neizslēdza iespēju kandidāta vārdu atklāt tikai SIF padomes sēdes laikā.

Jau ziņots, ka NVO paziņojusi par plānu SIF padomes priekšsēdētāja amatam virzīt savu pretendentu no NVO vidus.

NVO padomē pārstāv "Veselības un sociālais serviss "Artemīda"" valdes priekšsēdētāja Jolanta Eihentāle, Eiropas Latviešu apvienības pārstāvis Latvijā Rinalds Gulbis, biedrības "Kim?" izpilddirektore Ruduša, biedrības "Kurzemes NVO atbalsta centrs" valdes priekšsēdētāja Siliņa un biedrības "Izglītības iniciatīvu centrs" direktore Zaķe.

SIF padomes locekle, laikmetīgās mākslas centra "Kim?" izpilddirektore Ruduša iepriekš pauda cerību, ka izdosies izvirzīt savu kandidātu priekšsēdētāja amatam. "Es ceru, ka mēs to varēsim izdarīt. Redzēsim, cik liela būs mums teikšana un vai pietiks laika, lai vienotos," teica Ruduša.

Tuvākā SIF padomes sēde gaidāma 16.augustā plkst.13. Ruduša uzsvēra, ka tajā ir jāizrunā vairāki jautājumi, tostarp, kāpēc par premjera pārstāvi tajā izvirzīja Imantu Parādnieku (VL-TB/LNNK).

Kā ziņots, SIF likuma grozījumos, kas stājās spēkā šā gada 23.jūlijā, noteikts, ka padomes sastāvā vairs nav plānošanas reģionu pārstāvju, un tas nozīmē, ka padome palikusi arī bez priekšsēdētāja, jo iepriekš šo amatu ieņēma Zemgales plānošanas reģiona attīstības padomes pārstāvis, Jelgavas pilsētas domes priekšsēdētājs Andris Rāviņš (ZZS).

Tāpat grozījumi noteica, ka padomē premjera vietā strādās viņa pārstāvis, nevis pats Ministru prezidents. Premjers Krišjānis Kariņš (JV) šim amatam izvirzījis savu padomnieku demogrāfijas jautājumos Parādnieku.

Pēc Kariņa preses sekretāra Sandra Sabajeva aģentūrai LETA stāstītā, amatam bija plānots virzīt premjera ārštata padomnieku sabiedrības integrācijas jautājumos Hosamu Abu Meri (JV). Tomēr Abu Meri ir Ministru prezidenta ārštata padomnieks, kas pienākumus pilda sabiedriskā kārtā, bet ikdienā strādā ārsta profesijā, turklāt ārpus šiem pienākumiem darbojas arī vairākās sabiedriskās padomēs, kā arī nesen ir kļuvis par Libānas goda konsulu Latvijā.

"Ņemot vērā šos apstākļus, Abu Meri nevarēja savietot esošos pienākumus ar darbu SIF padomē, līdz ar to par premjera pārstāvi šajā padomē ir nozīmēts Kariņa štata padomnieks Parādnieks, kuram ir ilgstoša pieredze darbā ar nevalstisko sektoru. Parādnieks ir apliecinājis, ka cieši sadarbosies ar Abu Meri, kurš iespēju robežās arī piedalīsies SIF padomes sēdēs," atzina Sabajevs.

Parādnieks aģentūrai LETA pastāstīja, ka pretendēs uz padomes vadītāja amatu un fonda darbu iecerējis padarīt efektīvāku un caurspīdīgāku. Viņš norādīja, ka pie SIF darba uzlabošanas plāno strādāt, esot fonda padomē un neatkarīgi no jautājuma par padomes vadītāja amatu. Reizē viņš ir gatavs to ieņemt, ja padomes pārstāvji par to vienosies.

Saskaņā ar likumu SIF padome pašlaik sastāv no premjera pārstāvja, pieciem konkrētu jomu ministriem un pieciem nevalstisko organizāciju pārstāvjiem. Lēmumi tiek pieņemti ar vismaz septiņām balsīm no 11.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu