Kaitina, ka kaijas tev ņem nost ēdienu? Blenz uz tām (1)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Kaija. Ilustratīvs attēls.
Kaija. Ilustratīvs attēls. Foto: AFP/SCANPIX

Pludmalēs kaijām ir nelāga reputācija, jo tās nekaunas uzglūnēt cilvēkiem un nolaupīt ēdienu, ar ko cilvēks mielojas. Tomēr esiet bez bažām, zinātnieki atrisinājuši šo problēmu un likuši galdā vienkāršu veidu, kā atvairīt spārnotos laupītājus, – uz tiem ir jāblenž.

Kaijas parasti nogrābt ēdienu lūko brīdī, kad cilvēka uzmanība ir novērsta no tām, tāpēc maz ticams, ka tās tev tuvosies, ja tu cītīgi uz tām skatīsies, rakstīts pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā “Royal Society for the Protection of Birds”.

Pētnieki eksperimentā demonstrēja, ka kaijas bija daudz uzmanīgākas laupīšanā, ja blakus bija kāds cilvēks, kurš viņas cieši vēroja.

Pētījumā zinātnieki izpētīja sudrabkaiju (larus argentatus) uzvedību. Šie lielie visēdāji ir visplašāk sastopamā kaiju suga arī Latvijā.

“Kā dzīvnieku uzvedības entuziasti, mani ļoti ieinteresēja ikdienā sastopamās kaijas. Es novēroju, ka kaijām ir ļoti slikta reputācija, jo tās bieži zog cilvēku ēdienu. Tiesa, es pati to novēroju vien dažas reizes. Kad tas notika, kaija parasti cilvēkam pielavījās no mugurpuses, neatstājot tam nekādas izredzes saglābt ēdienu,” stāstīja pētījuma autore Madlēna Gumā.

Iepriekšējos pētījumos ir pierādīts, ka dažas dzīvnieku sugas maina savu uzvedību, ja uz tām skatās cilvēks. Tieši tāpēc zinātnieki vēlējās noskaidrot, vai tas pats attiecas arī uz kaijām.

Apstājies un blenz

Zinātnieki novēroja aptuveni 74 sudrabkaijas Kornvolas piekrastes pilsētās, kārdinot tās ar ceptu kartupeļu maisiem. Lielākā daļa putnu atteicās sadarboties un aizlaidās prom, tomēr 19 putni bija ziņkārīgi un pārāk izsalkuši, lai atteiktos piedalīties eksperimentā. Tas ļāva zinātniekiem nolikt kartupeļu maisus uz zemes un atkāpties gabaliņu tālāk, lai tupus novērotu kaiju rīcību.

“Lielākās problēmas sagādāja garāmgājēji ar saviem suņiem, kas izbiedēja kaijas,” teica Gumā.

Ik reizi, kad putns izrādīja interesi par kartupeļu maisu, pētnieks uz to cieši skatījās vai arī ignorēja to, līdz putns izzaga kartupeļus no maisa, vai 30 sekundes tam netuvojās.

Eksperimentā, kurā pētnieks ignorēja putnu, visas 19 kaijas pieskārās kartupeļu maisam. Savukārt, ja putns tika vērots, lielākā daļa putnu maisam baidījās pietuvoties vidēji 21 sekundi, bet seši no putniem maisam tuvumā nerādījās vispār.

Tomēr katra putna uzvedība bija unikāla – dažas no kaijām ēdiena maisam pietuvojās lēnāk nekā citas, bet citas vispār šķita neredzam pētnieka blenšanu. Kopumā gan varēja secināt, ka kaijas izvairījās zagt ēdienu, ja pētnieks tām pievērsa uzmanību.

Vislabāk izvairīties no spārnotajiem laupītājiem gan būtu vienkārši neēst vietās, kur tie siro.

“Lai arī kaijām ir slikta reputācija, tās tomēr tikai cenšas izdzīvot,” piebilda Gumā.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu