JKP optimistiski vērtē iespēju vienoties par minimālo algu un neapliekamo minimumu 500 eiro apmērā (24)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Eiropas lietu komisijas priekšsēdētājas biedrs Gatis Eglītis un priekšsēdētāja Vita Tērauda piedalās Saeimas Ārlietu komisijas un Eiropas lietu komisijas kopsēdē, kurā tiekas ar Īrijas valsts ministri Eiropas lietās.
Eiropas lietu komisijas priekšsēdētājas biedrs Gatis Eglītis un priekšsēdētāja Vita Tērauda piedalās Saeimas Ārlietu komisijas un Eiropas lietu komisijas kopsēdē, kurā tiekas ar Īrijas valsts ministri Eiropas lietās. Foto: Ieva Makare/LETA

Jaunās konservatīvās partijas (JKP) Saeimas deputāts un pārstāvis koalīcijas nodokļu politikas attīstības komitejā Gatis Eglītis optimistiski vērtē iespēju vienoties par minimālās algas un ar nodokļiem neapliekamā ieņēmumu minimuma paaugstināšanu 500 eiro apmērā no 2020.gada.

Vaicāts, vai situācijā, kad pārējie koalīcijas partneri nesteidz paust atbalstu konkrētajiem skaitļiem, būs jāmeklē kompromiss, Eglītis norādīja, ka JKP "pilnībā pieturās" pie augstāk minētajiem uzstādījumiem, kas ir minēti politiskā spēka programmā un kuru mērķis ir sociālās netaisnības mazināšana.

Viņš norādīja, ka aiz "slēgtām durvīm" vairāku koalīcijas partiju pārstāvji paužot atbalstu JKP nostājai, un politiķis sagaida, ka ar laiku šis atbalsts tiks pausts arī oficiāli. Deputāts akcentēja, ka rosinājums par minimālās algas un neapliekamā minimumu palielināšana nav jāuztver kā vienas partijas uzstādījums, bet tam jābūt kā kopējam visas valdības darbam, kas arī atbilst partiju pirms vēlēšanām paustajai iecerei mazināt sociālo nevienlīdzība un to, ka tik daudzi cilvēki ir "strādājoši nabagi".

Politiķis vērsa uzmanību, ka zemās algas Latviju padara nekonkurētspējīgāku salīdzinājumā ar Igauniju un Lietuvu. Viņš norādīja, ka uz nepieciešamajām izmaiņām nabadzības mazināšanai ir norādījusi gan Eiropas Komisija, gan Valsts prezidents Egils Levits.

Eglītis skaidroja, ka valsts budžeta veidošanas sarunās vēl ir daudz laika un tikai nākošnedēļ ministri atgriežas atpakaļ no pārtraukuma, kad arī kļūs aktīvāks darbs pie budžeta veidošanas.

Politiķis norādīja, ka vēl jāskata, bet kopumā JKP sliecas atbalstīt rosinājumus pievienotās vērtības nodokļa likmes samazinājumam tā dēvētajiem veselīgajiem ēdinātājiem un grāmatām. Politiķis arī pieļāva, ka nākamgad izdevumos izdosies ietaupīt vismaz divreiz vairāk līdzekļu, nekā bija iespējams ietaupīt šogad. Šogad ietaupījums veidojis 50 miljonus eiro.

Kā ziņots, veicot valsts budžeta izdevumu pārskatīšanu, būtiski tiks pārsniegts šogad panāktais ietaupījums, kas pērn bija 50 miljoni eiro, aģentūrai LETA pastāstīja par izdevumu pārskatīšanu atbildīgās darba grupas vadītājs, Finanšu ministrijas parlamentārais sekretārs Atis Zakatistovs (KPV LV).

Jau vēstīts, ka iepriekš vairāk no JKP pārstāvjiem izskanējis atbalsts priekšlikumiem par ar nodokļiem neapliekamā ienākumu minimuma un minimālās algas paaugstināšanu līdz 500 eiro no 2020.gada. Pārējie koalīcijas partneri līdz šim nav steiguši saukt konkrētas summas, par kurām būtu vēlams panākt vienošanos.

Komentāri (24)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu