Mītiņā Maskavā pulcējušies 49 tūkstoši cilvēku (30)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Maskavā notiek mītiņš par godīgām vēlēšanām
Maskavā notiek mītiņš par godīgām vēlēšanām Foto: Alexander Zemlianichenko / AP

Šodien Maskavā, Andreja Saharova prospektā norisinās mītiņš par godīgām vēlēšanām, kurā oficiāli pieteikti 100 tūkstoši dalībnieku. Atšķirībā no 27.jūlijā un 3.augustā rīkotajām protesta akcijām šoreiz pasākums ir oficiāli saskaņots un jau pusstundu pirms tā sākuma, kas paredzēts plkst.14.00, prospektā sākuši pulcēties vairāki simti cilvēku.

Akcijas devīze ir «Atdosim sev tiesības vēlēt» («Вернем себе право на выборы») un šoreiz lielākā intriga ir varasiestāžu iespējamā reakcija uz populāru mūziķu uzstāšanos mītiņā. No oficiālajām varasiestādēm bija izskanējuši iebildumi pret mūziķu kāpšanu uz skatuves, taču pasākuma organizētāji norāda, ka nevienam ārējam spēkam nav tiesību noteikt, kāds būs protesta akcijas saturs un kas tajā piedalīsies.

Ap plkst.13.20 Maskavas tiesībsragājošās iestādes ir sākušas ielaist Saharova prospektā cilvēkus, kam iepriekš ir jāšķērso metāla detektori.

Jau no rīta vairākās Krievijas pilsētās notika solidaritātes akcijas ar Maskavā ieplānoto mītiņu, lai paustu atbalstu tā rīkotājiem un cilvēku tiesībām izvirzīt un balsot par saviem kandidātiem Maskavas domes vēlēšanās. Atbalsta mītiņi norisinājušies vairākās Sibīrijas pilsētās, to skaitā Irkutskā, Novosibirskā, Omskā, Kemerovā un Tomskā. Krasnojarskā, kur oficiāli pasākums bija aizliegts, cilvēki rīkojuši individuālos piketus.

Televīzijas kanāls TVRain vēsta, ka notikuma vietā jau tiek montēta skaņas aparatūra, kas paredzēta, lai tur varētu uzstāties  ne tikai ar runām, bet arī atskaņot mūziku. Pašlaik Maskavā līst lietus un ap plkst.13.30 sociālajos tīklos ir izplatīta pagaidām vēl neoficiāla informācija par to, ka mītiņa norises laiks ir pārcelts par vienu stundu uz priekšu un tas varētu sākties tikai ap plkst.15.00. Tomēr cilvēki jau sākuši ierasties Saharova prospektā, bet pasākuma organizatori paziņojuši, ka baumas par mītiņa norises laika maiņu neatbilst patiesībai.

Televīzijas kanāls TVRain tiešraidē ziņo, ka salīdzinoši lielā skaitā ieradušies arī cilvēki, par kuriem ir aizdomas, ka viņu uzdevums ir rīkot provokācijas. Vairāki TVRain aptaujātie potenciālie mītiņa dalībnieki nespēja paskaidrot, kādēļ ir ieradušies un kāds ir šīs protesta akcijas mērķis. Savukārt policijas darbinieki, kas ieņēmuši vietas aiz skatuves, ir bruņoti ar pistolēm, kas, pēc žurnālistu domām, ir mazliet neparasti, jo šādos pasākumos tā nav ierasta prakse.

Tikai dažas minūtes pirms mītiņa oficiālā sākuma Alekseja Navaļnija līdzgaitniece, Korupcijas apkarošanas fona juriste Ļubova Soboļa tiešraidē sociālajā tīklā "Twitter" paziņoja, ka pie viņas parakstu vākšanas centrā ieradusies policija, kas mēģina uzlauzt durvis. Brīdī, ka maskās tērptie bruņotie policisti ieradās telpās, video translācija pārtrūka.

Pirmie tā sauktā „Baltā skaitītāja” dati liecina, ka laukumā Saharova prospektā mītiņa sākumā bija ieradušies ap 7000 cilvēku, taču pasākuma norisi ievērojami apgrūtina sliktie sakari, jo sākotnēji nedarbojās uz skatuves izvietotie radio mikrofoni. Šā iemesla dēļ pirmā runātāja teikto praktiski nebija iespējams dzirdēt. Arī televīzijas kanāls TVRain vēsta, ka ir ļoti grūti sazvanīt savus korespondentus Andreja Saharova prospektā.

Ap plkst.14.30 problēmas ar mikrofoniem atrisinātas un runātāji ir dzirdami, taču vienlaikus saņemta informācija, ka policija pārtraukusi cilvēku ielaišanu Saharova prospektā caur metāla detektoriem. Šāda rīcība tiekot pamatota ar pārāk lielo mītiņa dalībnieku skaitu. Vēlāk cilvēku ielaišana Saharova prospektā atkal atsākta, turklāt, ņemot vērā lielo interesentu skaitu, atsevišķās vietās mītiņa dalībnieki prospektā jau var iekļūt nešķērsojot metāla detektorus. Neoficiāli tiek lēsts, ka mītiņa norises vietā varētu sapulcēties ne vairāk kā 60 000 cilvēku, jo lielākam skaitam dalībnieku tur nav vietas.

Ap plkst.16.10 mītiņā bija pulcējušies 47 000 cilvēku, liecina "Baltā skaitītāja" dati.

Komentāri (30)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu