Nojauks kritiskā stāvoklī esošo sarkofāgu, kas ieskauj Černobiļas reaktoru (9)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Černobiļa
Černobiļa Foto: EPA/Scanpix

Gigantiskā struktūra, kas tika uzcelta ap 1986. gadā sprāgušo Černobiļas atomelektrostacijas reaktoru, lai neļautu radioaktīvajiem materiāliem turpināt piesārņot atmosfēru, draud sabrukt, tāpēc drīz to plānots nojaukt pavisam.

Ukrainas kompānija, kas pārvalda Černobiļas AES, nesen parakstīja līgumu ar būvniecības kompāniju, lai tā līdz 2023. gadam demontētu kupolveidīgo struktūru. Tas ir laiks, kad struktūras “derīguma termiņš” būs beidzies.

Tomēr tas nenozīmē, ka pēc termiņa beigām radioaktīvie materiāli uzreiz noplūdīs atmosfērā. 2016. gadā virs vecā sarkofāga tika uzcelts jauna metāla struktūra, lai novērstu radiācijas noplūdi. 108 metru augstā struktūra tika izveidota blakus reaktoram, bet pēc tam uzvilkta tam virsū ar 224 hidraulisko pacēlāju palīdzību.

Plānots, ka jaunais sarkofāgs būs derīgs vismaz 100 gadu un būs pietiekami spēcīgs, lai izturētu pat virpuļviesuli.

No otras puses, zem jaunās struktūras drūpošais sarkofāgs nebija būvēts, lai spētu izturēt pārāk ilgi, un bija pagaidu variants, lai uzreiz pēc negadījuma neļautu atmosfērā nonākt vēl lielākam radioaktīvā piesārņojuma daudzumam.

Foto: Reuters/ScanPix

Vecais sarkofāgs ir ļoti masīvs, veidots no vairāk nekā 7700 tonnām metāla un 400 tūkstošiem kubikmetru betona. Tomēr tas ir relatīvi plāns, kā arī tam nav savienojuma vietu, tāpēc tas viegli varētu sabrukt, piemēram, zemestrīces laikā.

Tas stāv taisni nevis rūpīgas inženierijas, bet gan gravitācijas spēka dēļ. Tā demontāža būs ļoti sarežģīta, turklāt norisināsies radioaktīvā vidē.

Plānots veco sarkofāgu aizvākt pa daļām, paralēli tam stiprinot atlikušās daļas, lai struktūra nesabruktu. Ja tā tomēr sabruks, tad radioaktīvais piesārņojums nonāks zem jaunā sarkofāga, nevis atmosfērā.

Vecā sarkofāga daļas vēlāk tiks sadalītas sīkākos gabalos, attīrītas un apglabātas.

Projekta izmaksas būs aptuveni 78 miljoni ASV dolāru.

Komentāri (9)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu