Honkongas lidostā pulcējušies tūkstošiem protestētāju; atcelti izlidojošie reisi (3)

TVNET/LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

Honkongas lidostā pirmdien uz protesta akciju pret policijas vardarbību sapulcējušies tūkstošiem cilvēku, tāpēc lidostā dienas otrajā pusē atcelti visi izlidojošie reisi.

Ceļā dosies tās lidmašīnas, kuru pasažieri reisam ir reģistrēti, bet visi pārējie izlidojošie reisi atcelti. Lidosta arī uzņems ielidojošos reisus, sacīts lidostas paziņojumā.

Protestētāji sapulcējās ielidojošo pasažieru sagaidīšanas zonā. Pēc policijas vērtējuma, tur atradās vismaz 5000 protestētāju. Viņi skandēja saukļus, kuros nosodīta policijas brutalitāte, apspriežot iepriekšējās protesta akcijas, kas regulāri tiek rīkotas Honkongā, pieprasot valdībai pārtraukt centienus ierobežot demokrātiju.

Foto: AP/Scanpix

Pēc paziņojuma par reisu atcelšanu tūkstošiem cilvēku, kuriem bija paredzēts izlidot, devās projām no lidostas. To atstāja arī daudzi protestētāji, jo izplatījās ziņas, ka uz lidostu izbraukuši lieli policijas spēki.

Tā kā tūkstošiem cilvēku atstāj lidostu, nepietiek autobusu un taksometru, lai viņus aizvestu. Tāpēc daudzi kājām devušies uz tuvējo metro staciju, kas atrodas apmēram trīs kilometru attālumā.

Protestus Honkongā sākotnēji izraisīja likumprojekts par aizdomās turēto izdošanu Ķīnai. Lai gan protestu spiediena rezultātā Honkongas parlaments likumprojektu atlika, protesti pārauguši plašā kustībā, pieprasot Pekinai pārtraukt centienus mazināt demokrātiju Honkongā un veikt demokrātiskas reformas.

Protestētāji vēlas, lai no amata atkāpjas Pekinas atbalstītā Honkongas valdības vadītāja Kerija Lama, lai tiek sarīkotas demokrātiskas vēlēšanas, lai tiek veikta neatkarīga izmeklēšana par policijas reakciju uz demonstrācijām un tiek atbrīvoti protestos iepriekš aizturētie cilvēki.

Ķīnas centrālā valdība sākotnēji klusēja par protestiem Honkongā, bet pēdējās nedēļās izteikusi vairākus brīdinājumus, aicinot Honkongu nenovērtēt par zemu "centrālās valdības milzīgo spēku".

Bijušajai britu kolonijai Honkongai, kas ir viens no pasaules lielākajiem finanšu centriem, ir autonomas teritorijas statuss, atšķirīga tieslietu sistēma un tās pilsoņiem ir paredzētas plašākas tiesības nekā pārējā komunistu pārvaldītajā Ķīnā. Šādu statusu līdz 2047.gadam jeb 50 gadus pēc atdošanas Ķīnai Honkongai noteic Londonas un Pekinas vienošanās.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu