Grieķija aicina ES taisnīgāk pārdalīt migrantu slogu (3)

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X

Grieķija pirmdien aicinājusi Eiropas Savienību (ES) taisnīgāk pārdalīt bēgļu un imigrantu radīto slogu, norādot, ka pēdējās nedēļās pastiprinājies migrantu pieplūdums vairākās Grieķijas salās.

Pilsoņu aizsardzības ministra vietnieks Giorgs Komocaks intervijā laikrakstam "Kathimerini" sacīja, ka kopš 7.jūlija neviena diena nav pagājusi bez jaunu migrantu ierašanās Grieķijā.

Piecās Egejas jūras salās - Lesbā, Samā, Hijā, Kosā un Lerā - bēgļu un migrantu kopējais skaits ir pārsniedzis 20 000, norādīja Komucaks, kurš atbild par migrācijas politiku Grieķijas valdībā.

Pēdējo nedēļu laikā migrantu skaits ir pieaudzis par 17%.

Lesbā vien migrantu skaits pieaudzis par 44%, salīdzinot ar to pašu laika posmu pērn, atklāja Komocaks.

"9.augusts bija viena no sliktākajām dienām vasaras periodā Lesbā, jo ieradās sešas laivas ar 250 cilvēkiem," viņš piebilda.

Komucaks sacīja, ka cilvēku kontrabandisti izveidojuši jaunu koridoru starp Samotraki salu un Aleksandrupoli, kas atrodas netālu no Grieķijas robežas ar Turciju.

Grieķijai, "priekšējās līnijas valstij (..), kas ir arī daļa no ES ārējās robežas", jautājums par migrāciju un bēgļu plūsmām bijis "ļoti sarežģīts vienādojums", sacīja politiķis.

Grieķija ir "izsmēlusi savas spējas šajā jautājumā un lūkojas pēc efektīvas sadarbības Eiropas Komisijā un dalībvalstīs," norādīja Komocaks.

Viņš aicināja sekmīgi īstenot vienošanos, ko ES 2016.gadā noslēdza ar Turciju, lai samazinātu migrantu plūsmu pāri Egejas jūrai.

Komocaks atzinīgi novērtēja faktu, ka nākamā Eiropas Komisijas (EK) prezidente Urzula fon der Leiena "ierindojusi migrācijas jautājumu ļoti augstu savā prioritāšu sarakstā".

Viņš arī pauda cerību, ka drīzumā tiks panākta vienošanās par Eiropas patvēruma sistēmas reformēšanu, balstoties patiesā solidaritātē. Līdz tam Grieķija vēlas pagaidu Eiropas mehānismu taisnīgākai sloga sadalei un efektīvākai migrantu atgriešanai trešajās valstīs.

2018.gadā Lesbā un Samā patvērumu lūdza vairāk cilvēku nekā Austrijā un Somijā, norādīja Komucaks, piebilstot, ka 2019.gada pirmajā pusē iesniegti 30 500 līgumi.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu