Aptauja: vien 30% Latvijas iedzīvotāju ir izmantojuši ES sniegtās finanšu iespējas

CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Publicitātes foto

Eiropas Savienības (ES) programmas “investEU” ietvaros veiktās aptaujas rezultāti atklāj, ka Latvijas iedzīvotāji ir informēti par ES sniegtajām plašajām iespējām, tomēr tikai 30% aptaujāto atzinuši, ka ir izmantojuši kādu no ES fondu pieejamajām investīcijām. Interaktīvajā aptaujā piedalījās 564 Latvijas iedzīvotāji.

Aizpildot aptauju, TVNET lasītāji varēja pārbaudīt ne vien savas zināšanas par vispārējām ES sniegtajām atbalsta programmām, bet arī uzzināt konkrētāk par Latvijas veiksmes stāstiem, kas ar ES sniegto finansiālo atbalstu veicinājuši sava biznesa izaugsmi, radot jaunas darbavietas, kā arī attīstījuši tehnoloģijas veiksmīgākam uzņēmējdarbības procesam.

Aptaujas rezultāti liecina, ka 85% respondentu zina vai ir dzirdējuši par šitake sēņu audzēšanas iespējām Latvijā. Šādu biznesu Latvijā jau vairākus gadus attīsta arī Jānis Volksons, kurš ar Eiropas Investīciju Bankas atbalstu spējis paplašināt gan saimniecības telpas, gan arī tādējādi uzņemt vairāk tūristu. Savukārt, atbildot uz jautājumu par to, vai Latvijā izglītības un inovāciju joma ir attīstīta un vai esam konkurētspējīgi citu ES valstu mērogā, tikai nedaudz vairāk kā puse jeb 56% aptaujāto atbildēja, ka Latvija ir konkurētspējīga ES valstu ietvaros. Jaunais un mūsdienīgais Latvijas Universitātes Akadēmiskais centrs ir lielisks piemērs tam, ka arī Latvijā mācību procesā izmanto attīstītākās tehnoloģijas un laboratorijas, piesaistot arvien vairāk ārvalstu studentu un nodrošinot modernu, starptautiski konkurētspējīgu studiju vidi. Plānots, ka līdz 2022. gadam Latvijas Universitātes absolventu skaits palielināsies par 20% un teju 10% no tiem būs tieši ārvalstu studenti.

Visvairāk pareizu atbilžu saņemts uz tiem jautājumiem, kur vaicāts par ikdienā noderīgām un praktiskām ES sniegtajām iespējām un pakalpojumiem. 86% aptaujāto zināja ES programmu ERASMUS+, kas atbalsta izglītību, jaunatnes apmācības un sporta jomu Eiropā. Tāpat arī lielākā daļa (77%) aptaujāto atzina, ka ir informēti par EVAK karti, kas sniedz iespēju saņemt nepieciešamo ārstēšanu, atrodoties kādā no ES valstīm īslaicīga ceļojuma, biznesa vai mācību brauciena laikā.

Aptaujas rezultāti liecina, ka sabiedrība kopumā ir informēta par ES sniegtajām iespējām – 64% zina, kur var vērsties pēc padoma ES finansējuma jautājumos (Attīstības finanšu institūcijā ALTUM, Centrālajā finanšu un līgumu aģentūrā un Latvijas Investīciju un attīstības aģentūrā), kā arī 89% aptaujāto ir informēti, ka iespējas var izmantot jebkurš, tomēr tikai 30% atzīst, ka ir izmantojuši kādu no ES fondu līdzekļiem. Programma “investEU” arvien turpina informēt un iedrošināt cilvēkus paplašināt redzesloku, lai palīdzētu attīstīt biznesa idejas visdažādākajās jomās.

Eiropas Komisijas programmas “investEU” mērķis ir informēt par iespējām saņemt ES atbalstu un investīcijas, kā arī palīdzēt sekmēt ideju realizāciju. Lai iedrošinātu cilvēkus sākt vai paplašināt savu biznesu, programma “investEU” ar Latvijas veiksmes stāstu palīdzību skaidro, kā ar ES atbalstu arī mazi un vidēji Latvijas uzņēmumi, izglītības iestādes un jebkurš cits ar mērķi un degsmi darboties var kļūt konkurētspējīgs Eiropas un pat pasaules līmenī. Šogad informatīvās kampaņas investEU ietvaros tiek stāstīts par Latvijas Universitātes Akadēmiskā centra un šitake sēņu audzētavas, z/s “Trubenieki” veiksmes stāstiem.

Interesanti

  1. Starptautiskajā lidostā “Rīga” dienā vidēji notiek 230 lidojumi. Vairāk informācijas šeit.
  2. Ēberliņu drava ir lielākā bišu drava Dienvidkurzemē, un tās ganāmpulks sastāv no 350 bišu saimēm. Vairāk informācijas šeit.
  3. Latvijas lielākajā koncertzālē “Lielais dzintars” ir 1320 skatītāju vietas. Vairāk informācijas šeit.
  4. Pateicoties Primekss energoefektīvajiem produktu risinājumiem, rūpnieciski radītos CO2 izmešus iespējams samazināt par 40%. Vairāk informācijas šeit.
  5. Līdz šim Latvijā izmantoti aptuveni 15 miljardi Eiropas Savienības fondu līdzekļu.
CopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu