Sirmgalvim operācijas laikā rīklē iesprūdušie zobi sagādā virkni nedienu (2)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: BMJ Case Reports 2019

Kādam Lielbritānijas pensionāram vienkāršas operācijas laikā rīklē iesprūduši viņa liekie zobi. Neskatoties uz visai neērto un lielo svešķermeni, to neviens nepamanīja veselas astoņas dienas.

Pēc tam, kad ārsti 72 gadus vecajam sirmgalvim izoperēja vēderā radušos labdabīgu audzēju, viņš turpināja sūdzēties par sāpēm, asiņošanu un rīšanas grūtībām. Sekojošajā nedēļā viņš atgriezās slimnīcā, sakot, ka kopš operācijas nespēj normāli ēst.

Pārbaudēs neatklājās nekas neparasts, tāpēc viņam tika izrakstītas antibiotikas, steroīdi un mutes skalošanas procedūras. Par spīti tam, pēc divām dienām viņš slimnīcas uzņemšanā ieradās atkal, jo stāvoklis bija pasliktinājies.

Visbeidzot ārstiem radās aizdomas, ka vīrietim krūšu dobumā attīstījusies nopietna infekcija, ko izraisījušas ieelpotas siekalas, ēdiens vai kuņģa skābe. Kad ārsti ielūkojās sirmgalvja rīklē, viņi pie balss saitēm pamanīja pusapaļu objektu. Audi ap šo svešķermeni bija pietūkuši un pūžņoja.

Foto: BMJ Case Reports 2019

Izrādījās, ka sirmgalvis savā pēdējā dienā slimnīcā bija nozaudējis zobu protēzes, kas sastāvēja no metāla platītes un trim mākslīgajiem zobiem. Ārsti domā, ka protēze ieslīdēja rīklē operācijas laikā.

Ārsti nekavējoties veica ārkārtas operāciju, lai pacientu atbrīvotu no svešķermeņa. Procedūra beidzās veiksmīgi, un sirmgalvis pēc sešām dienām no slimnīcas tika izrakstīts. Tiesa, vēl pēc divām dienām viņam atkal nācās doties uz slimnīcu, jo brūces nebeidza pūžņot, kā arī viņš bija zaudējis tik daudz asiņu, ka bija nepieciešama to pārliešana.

Pēc deviņām dienām sirmgalvis atkal ieradās slimnīcā ar sūdzībām par asiņošanu. Šajā reizē viņam tika veikta vēl viena ārkārtas operācija, jo izrādījās, ka asiņošanu izraisīja artērijas bojājums.

Beigu beigās traumētie audi sadzija un pēc sešām nedēļām sirmgalvja veselība nostabilizējās normālā līmenī.

Pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā “BMJ Case Reports”, ir dokumentēta šā gadījuma norise. Šis incidents liek rūpīgāk apsvērt, vai pacientiem pirms operācijām nevajadzētu izņemt protēzes no mutes, ja tādas tur ir.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu