Augusta laikapstākļi veicina dārza augu slimību izplatību

No kā jāuzmanās?
TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Wikimedia Commons

Ar mainīgajiem augusta laikapstākļiem daudzviet novērota kartupeļu lakstu puve un sausplankumainība. Lai gan līdz kartupeļu ražas novākšanai vēl nedaudz jāpagaida, tomēr slimības negaida - jo vairāk nokrišņu, jo straujāk pūst laksti. Valsts augu aizsardzības dienesta (VAAD) prognožu speciālisti novērojuši kartupeļu lakstu puvi ar vidēji 19% izplatību, kas ir par 5% vairāk nekā pagājušajā nedēļā. Arī citiem augiem piemetas dažādas slimības. 

VAAD speciālisti šonedēļ kartupeļu stādījumos lapu sausplankumainību novērojuši vidēji ar 21% izplatību. Visplašāk tā izvērsusies Pierīgas reģionā, bet vismazāk Vidzemes reģionā. Slimība pārziemo bumbuļos, nakteņu dzimtas nezālēs, kā arī augu atliekās.

Līdz ražas novākšanai sausplankumainība turpinās izplatīties ar konīdijām, ar vēja un ūdens pilienu palīdzību. Ja ziema būs silta, arī nākamajā sezonā novērosim sausplankumainību.

Kartupeļu lakstu puves izplatība kopš pagājušās nedēļas pieaugusi par 5%. To sekmē laikapstākļi – biežie nokrišņi un siltais gaiss. Lakstu puve īpaši izplešas Ziemeļvidzemes reģionā, bet sastopama arī pārējos reģionos.

Bumbieru kraupis šonedēļ novērots 20% agļukoku.

Foto: Wikimedia Commons

Bumbieru kraupja ierosinātāja sēne pārziemo iepriekšējā gada inficētajās nobirušajās lapās. Visas sezonas garumā un arī šobrīd turpinās kraupja sekundārās infekcijas izplatība koka vainaga ietvaros.

Lai samazinātu kraupja infekcijas risku nākamajai sezonai, rudenī ieteicams savākt nobirušās lapas un sadedzināt tās vai ieart augsnē.

Kraupja infekcija vairāk izplatīta Kurzemē un Ziemeļvidzemē.

Uz bumbieriem sastopama arī bumbieru lapu pelēkplankumainība. Tāpat kā kraupim, arī šai slimībai labvēlīgs ir mitrs un silts laiks. Rudenī savācot nobirušās lapas, var  ierobežot ne tikai kraupja, bet arī bumbieru lapu pelēkplankumainības izplatību. Šonedēļ pelēkplankumainība uz bumbierēm novērota ar vidēji 17% izplatību.

Šogad, par spīti sausajam pavasarim, attīstījusies arī bumbieru-kadiķu rūsa, kas šonedēļ sastopama ar 17% vidējo izplatību. Efektīvai slimības ierobežošanai jāizvairās no kadiķu stādīšanas bumbieru tuvumā.

Augiem nedraudzīgajos laikapstākļos slimības nesmādē arī kauleņkokus, biešu ražu, ābeles, pupas un auzu sējumus. 

Informāciju par šā brīža kaitīgo organismu novērojumu rezultātiem visā Latvijas teritorijā var atrast VAAD kaitīgo organismu novērojumu kartē.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu