Banka: Iedzīvotāju vēlme pēc jauna mājokļa turpina pieaugt

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ieva Čīka / LETA

Iedzīvotāju vēlme pēc jauna mājokļa turpina pieaugt, un, kā liecina "Swedbank" apkopotie dati, darījumu apjoms, šogad pieaudzis par piektdaļu, salīdzinot ar attiecīgo periodu pērn. 

Nozīmīgākie tirgus attīstības dzinuļi ir pieaugošs pieprasījums pēc dzīvokļiem jaunajos projektos, kā arī iedzīvotāju ienākumu kāpums. Kopumā 57% no visiem iegādātajiem īpašumiem atrodas Rīgā, 24% Pierīgā, bet 19% reģionos. Trešā daļa visu darījumu Rīgā notikuši tieši ar jaunajiem projektiem, kas ir vēsturiski lielākais darījumu īpatsvars šajā segmentā.

“Ir redzams, ka Rīgā un Pierīgā turpinās tirgus pārorientēšanās uz pieprasījumu pēc dzīvokļiem tā sauktajos jaunajos projektos. Šogad pieprasījums pēc "Swedbank" aizdevuma šajā segmentā audzis par 72%, salīdzinot ar attiecīgo periodu pērn, ko veicinājis gan piedāvājuma pieaugums, gan arī salīdzinoši lēnais novecojušo namu renovācijas process. Strauju izaugsmi piedzīvojusi arī privātmāju celtniecība Pierīgā, kas ir alternatīva izvēle Rīgas centra lielo platību dzīvokļiem. Kopumā, lai arī Latvijas nekustamā īpašuma tirgus attīstās un mājokļu kreditēšanas tempi aug, salīdzinot ar Lietuvu un Igauniju, tie joprojām ir vairāk nekā divas reizes mazāki, kas norāda uz nākotnes attīstības potenciālu Latvijas nekustamā tirgus attīstībai,” stāsta "Swedbank" Hipotekārās kreditēšanas jomas vadītājs Normunds Dūcis.

Populārākie dzīvokļi jauno projektu segmentā ir ar racionālu plānojumu un optimālu dzīvokļa platību -līdz 75 m2. Jāatzīmē, ka tieši nelielo dzīvokļu (līdz 55 m2) darījums skaits ir dubultojies. Tāpat zīmīgi, ka šogad straujāku popularitāti ir piedzīvojuši daudzdzīvokļu projekti Pierīgas novados, kur notiek katrs piektais darījums (iepriekšējā gadā tie bija vien 5%).

Pieprasījumu pēc jaunajiem projektiem diktē jaunie speciālisti vecumā no 25 līdz 35 gadiem, kuru vidējie ienākumi ir 2000 - 2500 eiro mēnesī (pērn pircēju vidējais ienākumu līmenis bija 1500 - 2000 eiro mēnesī).

Savukārt privātmāju būvniecībā nemainīgi vērojama tendence Pierīgā (66%) būvēt vienstāva ēkas platībā no 150 līdz 170 m2, kas ir gan racionāla izvēle būvniecības izmaksu ziņā, gan arī ēkas ekspluatēšanā. Visbiežāk būvēt privātmāju izvēlas iedzīvotāji vecumā no 30 līdz 40 gadiem, kuru mājsaimniecības ienākumi ir līdz 3000 eiro mēnesī.

Augošam pieprasījumam seko arī cena

“Pieprasījuma pieaugums un darbaspēka trūkums veicina cenu kāpumu jaunajos projektos, kas šogad augusi par vidēji 9%, sasniedzot 1600 EUR/m2. Proporcionāli augusi arī vidējā aizdevuma summa dzīvokļa iegādei jaunajā projektā, sasniedzot 93,5 tūkstošus eiro. Turpretim vidējās aizdevuma summas tipveida dzīvokļiem pieaugušas vien par 5%. Taču, lai arī aizdevuma summas ir kāpušas, tās nav atstājušas ietekmi uz aizdevuma atmaksas termiņu, kas jaunajos projektos vidēji ir 24 gadi, tādējādi apliecinot iedzīvotāju ienākumu pieaugumu,” atzīmē Dūcis.

Lielāko darījumu skaitu jauno dzīvokļu segmentā nodrošina darījumi t.s. ekonomiskajā cenu grupā (1000 līdz 1500 EUR/m2). Vienlaikus aizvien vairāk dzīvokļu pircēju ir sasnieguši nākamo cenu līmeni (1500 līdz 2500 EUR/m2) - šajā cenu grupā fiksējams nozīmīgs darījumu skaita pieaugums (+40%).

Ņemot vērā gaidāmo piedāvājumu tirgū, kā arī pozitīvo noskaņojumu ekonomikas attīstībā kopumā, darījumu skaits šajā - 1500 līdz 2500 EUR/m2 - cenu grupā turpina pieaugt. Šo tendenci stiprina arī salīdzinoši lēnāks pieaugums ekonomiskajā cenu grupā un aktivitātes sarukums t.s. blokmāju dzīvokļu tirgū. Lai arī darījumu kopskaits šajā dzīvokļu segmentā aizvien vēl sasniedz 60%, pēdējo gadu laikā tas pakāpeniski turpina samazināties.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu